Redakcja, 1 sierpnia 2020
Miodowo imbirowe skrzydełka z grilla
Składniki na danie: Miodowo imbirowe skrzydełka z grilla
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
- 2 łyżki Przyprawa do grilla Knorr
- 2 łyżki miodu
- Pół pęczka kolendry
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki octu jabłkowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz skrzydełka, a następnie odetnij lotkę (skrajną część skrzydełka prawie bez mięsa, którą możesz zachować do późniejszego ugotowania na niej rosołu). Pozostałą część skrzydełka porozcinaj na kawałki. Następnie obtocz mięso w Przyprawie do grilla Knorr, która doskonale wzbogaci smak i aromat potrawy, a na koniec oprósz kawałki mięsa w mące ziemniaczanej.
- W drugiej misce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj miód, posiekaną natkę kolendry, sos Hellmann’s Chilli, imbir i ocet jabłkowy. Tak przygotowaną miksturę podziel na dwie części. Jedną zostaw i podawaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj z jeszcze nie upieczonymi skrzydełkami.
- Na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych pod przykryciem, grilluj kurczaka przez około 20 do 30 minut, tak aby mięso zmiękło, a skórka się lekko skarmelizowała. Tuż przed podaniem, jeszcze raz obtocz skrzydełka w przygotowanej części sosu, a następnie przełóż na talerz.