Miodownik – przepis wg Ewy Wachowicz

Ten smakowity miodownik wg przepisu Ewy Wachowicz na pewno na długo zapadnie Wam w pamięć po jego zjedzeniu. Miodownik to obok piernika, obowiązkowe ciasto na świąteczny stół podczas wigilii.

0.Ewa-Wachowicz-zdjecieSkładniki na miodownik:

  • 2 jajka
  • 70g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 70g masła
  • 30g miodu
  • 100g mąki
  • 10g kakao
  • 150g bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

Opis przygotowania:

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać bakalie i roztopione masło z miodem. Dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 40-50 minut.

 

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (159 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  18 grudnia 2013 21:31

    Moja mam kiedyś często piekła. Muszę jej o tym przypomnieć.

    Odpowiedz
  2. efffciaa  15 kwietnia 2016 10:24

    Ja jeszcze nigdy w życiu nie jadłam miodownika , ale nie mówię , że bym go chętnie nie spróbowała , albo nawet mogłabym się pokusić o jego upieczenie według tego przepisu .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany