Miodownik – przepis wg Ewy Wachowicz
Ten smakowity miodownik wg przepisu Ewy Wachowicz na pewno na długo zapadnie Wam w pamięć po jego zjedzeniu. Miodownik to obok piernika, obowiązkowe ciasto na świąteczny stół podczas wigilii.
Składniki na miodownik:
- 2 jajka
- 70g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 70g masła
- 30g miodu
- 100g mąki
- 10g kakao
- 150g bakalii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Opis przygotowania:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać bakalie i roztopione masło z miodem. Dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 40-50 minut.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network