Miód rzepakowy – jakie ma właściwości?

Miód rzepakowy w postaci płynnej ma piękny, słomkowy kolor, skrystalizowany zaś cechuje barwa od kremowego do jasnożółtego. W smaku jest bardzo słodki, z niewielką gorzką nutą. Miód ten ma wszechstronne zastosowanie w medycynie naturalnej. Poleca się go w stanach wyczerpania, przeziębieniach, kłopotach z żołądkiem, czy problemach skórnych.

Co zawiera? Jakie ma właściwości? Kto powinien po niego sięgnąć? Podpowiadamy!

Miód rzepakowy

kolaż własny redakcji, zdjęcia: pixabay.com

Jaki wpływ ma miód dla urody? Jak słodko dbać o skórę?

Jaki wpływ ma miód dla urody? Jak słodko dbać o skórę?

Domowe kosmetyki przyrządzane z tego, co znajdziemy w kuchni w każdym domu robią prawdziwą furorę. Chociaż często powinniśmy podchodzić do nich ostrożnie, to jest jeden produkt, który bezdyskusyjnie warto zacząć stosować. chodzi oczywiście o pyszny

Rzepak ma bardzo duże znaczenie w pszczelarstwie. Miód zbiera się najczęściej w maju, kiedy roślina kwitnie. To jeden z pierwszych miodów, pozyskiwanych w każdym roku. W jego woni wyczuwalny jest zapach kwiatów rzepaku. Miód ten charakteryzuje łagodny smak z nutą goryczy. Posiada wiele cennych i unikalnych składników, to zdrowy, naturalny lek na wiele kłopotów zdrowotnych. W porównaniu z innymi miodami, jest też bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.

Miód rzepakowy –jaki ma skład i właściwości?

Miód z rzepaku ma wysoką zawartość glukozy i aminokwasów, dzięki czemu jest doskonałą odżywką, szczególnie dla organizmu przemęczonego, zestresowanego, wyczerpanego długotrwałą chorobą. Wskazany jest dla osób, które ciężko pracują fizycznie oraz umysłowy. Glukoza szybko odżywia mięśnie i wspomaga pracę mózgu.

Rzepakowy miód ma sporą zawartość składników mineralnych i witamin (B, C, K). Ma właściwości regeneracyjne, wzmacnia nasz układ immunologiczny, pomaga w zwalczaniu niegroźnych infekcji. Leczy choroby układu oddechowego, schorzenia gardła i nosa. Łagodzi kaszel, stymuluje układ odpornościowy.

 Zawiera sporo potasu i magnezu, dzięki czemu można go stosować w profilaktyce chorób układu krążenia oraz serca. Regularne spożywanie tej odmiany miodu obniża ciśnienie krwi, wzmacnia najważniejszy organ ciała, normalizując jego pracę. Miód sprzyja lepszemu dotlenieniu, odżywieniu. Naturalny lek zapobiega miażdżycy.

Miód wspiera wątrobę. Pomaga w odtruwaniu organizmu, przemianie tłuszczów. Usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego. Można stosować go pomocniczo przy zapaleniach pęcherza, infekcjach nerek. Rzepakowy miód pomaga też w walce ze zgagą, wzdęciami oraz mdłościami. Usuwa wodę z tkanek, zmniejsza obrzęki.

Miód rzepakowy

pixabay.com

Miód z rzepaku – jak go spożywać?

Naturalne miody najlepiej spożywać bez zbytniego podgrzewania, gdyż w zbyt wysokiej temperaturze tracą swoje cenne właściwości. Najlepiej produkt jeść prosto ze słoika łyżeczką lub rozpuścić w herbacie, kawie, bądź mleku. Można go dodać do owsianki, jogurtu naturalnego, twarogu.

Śniadaniowy koktajl bananowo-miodowy

Składniki: 50 ml mleka, 1 banan, 1 łyżeczka miodu rzepakowego, 1 opakowanie jogurtu naturalnego

Przygotowanie: Banana pokroić i włożyć do blendera. Dodać jogurt, mleko i zmiksować wszystkie składniki. Przelać koktajl do wysokiej szklanki, udekorować plasterkami banana.

Naturalny napój energetyczny

Składniki: 1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżki miodu rzepakowego, 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie: Wymieszać składniki. Wypić od razu lub zostawić napój na noc. Rano wymieszać i przed posiłkiem wypić.

Koktajl obniżający ciśnienie

Składniki: ½ szklanki miodu rzepakowego, ½ szklanki soku z marchwi, ½ soku z buraków, odrobina soku z chrzanu

Przygotowanie: Wymieszać składniki. Całość podzielić na 4 części. Pić 4 razy dziennie po ½ szklanki, przed posiłkiem. Kurację stosować przez 2-3 miesiące.

Miód rzepakowy – jakie ma właściwości?

pixabay.com

Miód rzepakowy – w jakich zabiegach pielęgnacyjnych się sprawdzi?

Rzepakowy miód można stosować zewnętrznie, np. przy suchej, zmęczonej cerze, niewielkich oparzeniach, wypryskach. Działa oczyszczająco, odkażająco, antybakteryjnie. Wykazuje działanie ściągające, przyspieszające gojenie się ran. Dodatkowo nawilża i dogłębnie odżywia naskórek. Można go stosować także jako naturalną odżywkę na przesuszone usta lub jako dodatek do różnego rodzaju peelingów. Nadaje się również jako składnik różnych maseczek do twarzy. Można go dodać do kąpieli lub wykorzystać do demakijażu. Doskonale sprawdza się także w roli odżywki do zniszczonych pasm, świetnym zabiegiem jest np. miodowanie włosów.

Nawilża, odżywia, oczyszcza i wzmacnia. Przywraca blask zmęczonej cerze. Regeneruje i spowalnia proces starzenia się, a także zwiększa elastyczność skóry. Miód rzepakowy polecany jest osobom o cerze zmęczonej, przesuszonej, dojrzałej, jak również skłonnej do zmian trądzikowych oraz podrażnień.

Odżywcza maseczka do twarzy

Składniki: 1 pełna łyżeczka miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka oleju z pestek winogron

Przygotowanie: Składniki mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie maseczkę można nałożyć na twarz i pozostawić na 15-30 minut. Później zmyć miksturę letnią wodą. Zabieg oczyści twarz, zniweluje rozszerzone pory, zmniejszy zaczerwienienia, nawilży, wygładzi skórę.

Ujędrniający peeling do ciała

Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, kilka kropel olejku rozmarynowego, ½ szklanki cukru

Przygotowanie: Oliwę, miód i olejek należy ze sobą połączyć, następnie dosypać cukier. Całość przełożyć do szczelnego słoiczka. Odrobinę mieszanki należy nałożyć na dłoń i rozprowadzić po ciele. Masować okrężnymi ruchami konkretne miejsca przez 10 minut.

Maseczki z miodu – na zmarszczki i nie tylko

Maseczki z miodu – na zmarszczki i nie tylko

Maseczki z miodu koją, wygładzają, regenerują i nawilżają skórę. W połączeniu z innymi naturalnymi składnikami, pozwalają znacząco poprawić kondycję cery. Jakie właściwości ma miód? Co wykorzystać do stworzenia idealnej, domowej maseczki? Sprawdźcie!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (103 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  12 grudnia 2017 17:14

    Kiedyś miód to był mój wróg, teraz nie wyobrażam sobie gerbaty z imbirem bez łyżeczki miodu czy rano wody z cytryną i miodem.Natomiast bułeczki z miodem jeszcze nie przełknę😊Ale czas robi swoje-może kiedyś?

    Odpowiedz
  2. macierzanka  12 grudnia 2017 18:29

    Nie wiedziałam,że miód rzepakowy ma tyle dobrotliwych właściwości.
    .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany