Miód pokrzywowy – naturalny sposób na wzmocnienie odporności, zwalczenie anemii i ogólną poprawę zdrowia
Spis treści:
Miód pokrzywowy to doskonałe połączenie cennych właściwości miodu i pokrzywy. Przyrządza się go bardzo łatwo, a efekty jego stosowania są wręcz nieproporcjonalnie korzystne do wysiłku włożonego w cały proces. Kwas foliowy, witamina C, żelazo, krzem, wapń, magnez i potas – to tylko część zawartych w nim dobroczynnych składników. Co więcej, ten naturalny suplement wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, poprawia trawienie i łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego. Czy trzeba dłużej przekonywać o jego wartości?
Miód pokrzywowy – właściwości i działanie
Miód pokrzywowy to bardzo dobry sposób na naturalne, całkowicie „nieinwazyjne” wzmocnienie odporności w okresach przejściowych, gdy zmienia się pogoda i temperatura, ale także w stanach osłabienia, na przykład po długiej chorobie czy wyczerpujących egzaminach i dalekich podróżach. Pomaga wyjść ze stanów apatii i chronicznego zmęczenia, jak również poprawia jakość krwi w przypadku anemii, po zabiegach chirurgicznych, kuracji antybiotykami czy chemioterapii. Jest wspaniałym źródłem witamin z grupy A, B, C i K, a przy tym dobrze oczyszcza nerki, pomagając pozbyć się nadmiaru kwasu moczowego i jonów sodu. Nie tylko więc poprawia ich pracę, ale „w konsekwencji” leczy artretyzm. Dzięki obecności krzemu działa antynowotworowo i dodaje energii. Przedłuża młodość i likwiduje obrzęki, odprowadzając nadmiar wody z organizmu. Wreszcie – pomaga schudnąć, gdyż zawarta w nim sekretyna aktywizuje pracę trzustki i reguluje trawienie. Francuscy badacze wskazują także na zdolność tego miodu do oczyszczania i regeneracji wątroby. Jak go przyrządzić? Oto sprawdzony przepis!
Przepis na miód pokrzywowy
Składniki:
- pół szklanki łodyżek i listków młodej pokrzywy (zebranych w czystym miejscu, daleko od ulicy i miasta);
- 3/4 szklanki miodu wysokiej jakości (możesz wybrać dowolny rodzaj – wielokwiatowy, lipowy, akacjowy czy gryczany).
Sposób wykonania:
Młodą pokrzywę opłucz, a następnie rozłóż na sicie i przelej wrzątkiem. Ostudź listki i odsącz je z wody przy użyciu papierowych ręczników. Rozłóż na suchych papierowych ręcznikach lub czystej ściereczce kuchennej i bardzo dokładnie osusz. Suchą pokrzywę przełóż do misy blendera, dodaj miód i zblenduj całość na gładką masę. Przelej miód do suchego słoiczka o szczelnym zamknięciu. Przechowuj w lodówce lub innym ciemnym i chłodnym miejscu.
Uwaga: jeśli pędy i liście pokrzywy, które zebrałaś nie są już młode, możesz zmiksować miód z samym sokiem, który uprzednio wyciśniesz z zebranej pokrzywy.
Jak dawkować miód pokrzywowy?
Dzieciom podawaj na wzmocnienie 1-2 łyżeczki dziennie. Dorośli mogą przyjmować 1-2 łyżki dziennie. Miód może być jedzony lub wypijany w formie rozpuszczonej. Należy jednak pamiętać, by nie dodawać go do gorących napojów, ponieważ straci wtedy swoje lecznicze właściwości.