Miniszklaneczki z musem czekoladowym oraz musem z almette fruit z wiśnią i żurawiną

Jeżeli chcesz zjeść na szybko coś słodkiego, a nie masz w domu składników na upieczenie ciasta, wypróbuj ten przepis na miniszklaneczki.

Miniszklaneczki z musem czekoladowym oraz musem z almette fruit z wiśnią i żurawinąPORCJA DANIA MINISZKLANECZKI NA 2 OSOBY  

MUS CZEKOLADOWY:

  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
  • 6 jajek
  • 60 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

MUS WIŚNIOWY:

  • 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
  • 1/2 jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj skórkę otartą z pomarańczy, wymieszaj. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Połącz masę czekoladową z żółtkami i stopniowo dodawaj pianę z białek. Całość delikatnie zamieszaj.   Serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną połącz z jogurtem.   Przygotuj kieliszek do wódki 60ml lub 100ml albo szklankę do whisky. W przygotowanym kieliszku/szklance ułóż najpierw warstwę musu czekoladowego, następnie warstwę serka oraz ponownie warstwę musu czekoladowego i na koniec warstwę serka Almette fruit. Na samym końcu dodaj wisienkę.   Deser schładzaj w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (188 głosów, średnia: 4,68 z 5)
loading... zapisuję głos...