Miniszklaneczki z musem czekoladowym oraz musem z almette fruit z wiśnią i żurawiną
Jeżeli chcesz zjeść na szybko coś słodkiego, a nie masz w domu składników na upieczenie ciasta, wypróbuj ten przepis na miniszklaneczki.
PORCJA DANIA MINISZKLANECZKI NA 2 OSOBY
MUS CZEKOLADOWY:
- 200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
- 6 jajek
- 60 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
MUS WIŚNIOWY:
- 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
- 1/2 jogurtu
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj skórkę otartą z pomarańczy, wymieszaj. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Połącz masę czekoladową z żółtkami i stopniowo dodawaj pianę z białek. Całość delikatnie zamieszaj. Serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną połącz z jogurtem. Przygotuj kieliszek do wódki 60ml lub 100ml albo szklankę do whisky. W przygotowanym kieliszku/szklance ułóż najpierw warstwę musu czekoladowego, następnie warstwę serka oraz ponownie warstwę musu czekoladowego i na koniec warstwę serka Almette fruit. Na samym końcu dodaj wisienkę. Deser schładzaj w lodówce przez ok. 1 godzinę.