Ciasta bez pieczenia: Mini serniczki makowe z żurawiną

Ciasta bez pieczenia: Mini serniczki makowe z żurawiną

Składniki na ciasta bez pieczenia: Mini serniczki makowe z żurawiną

  • 450 g twarożku Wieluń
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 60 g mielonego maku
  • 100 cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 50 ml bardzo gorącej wody
  • ok 100 g suszonej żurawiny

spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła, roztopionego

 

Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem, okruszkami wysypać spody silikonowych foremek do babeczek, docisnąć mocno, wstawić do lodówki. Śmietankę podgrzać z makiem z garnuszku, zagotować i zdjąć z ognia. Twarożek „rozluźnić” miksując chwilę, dodać makową śmietankę i cukier, bardzo dokładnie miksować. Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowe spody, wypełniając całe foremki. Nie wierzchu ułożyć żurawinę, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie wyjąć z foremek. Lekko oprószyć cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  12 grudnia 2015 10:27

    Coś dla mnie!

    Odpowiedz
  2. ava  12 grudnia 2015 11:58

    Wypróbuję bez cukru 🙂

    Odpowiedz
  3. macierzanka  12 grudnia 2015 17:12

    Podoba mi się ten przepis ,wypróbuję na pewno.

    Odpowiedz
  4. mama_kazala  12 grudnia 2015 17:54

    dodane do listy „DO ZROBIENIA”

    Odpowiedz
  5. Żanett  12 grudnia 2015 19:59

    Warto wypróbować.

    Odpowiedz
  6. joanna252  13 grudnia 2015 14:48

    Ciekawy prosty przepis a mak jest zdrowy.

    Odpowiedz
  7. Wusia  13 grudnia 2015 16:50

    Bardzo mi się podoba ten przepis.Ja wprowadziłaby jedną modyfikację-masą makową wypełniła bym gotowe spody w kształcie babeczek-po prostu jeszcze mniej pracy.

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  13 grudnia 2015 18:47

    Fajny przepis. I efektowne ciasto:-)/

    Odpowiedz
  9. Jaworka  13 grudnia 2015 19:24

    muszę je zrobić

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  13 grudnia 2015 20:20

    Ciekawy przepisik

    Odpowiedz
  11. Patriszia  13 grudnia 2015 20:52

    Bardzo fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
  12. xtina120  13 grudnia 2015 22:01

    Mniam pyszności

    Odpowiedz
  13. marczella  14 grudnia 2015 10:06

    Trzeba wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  14. bbo  14 grudnia 2015 21:30

    Bez pieczenia to chyba nie ciasto… tylko deser 😉

    Odpowiedz
  15. Aneta  16 grudnia 2015 15:18

    O raaaany, wyglądają cudownie!

    Odpowiedz
  16. vea89  30 grudnia 2015 11:50

    Wyglądają bajecznie 😀

    Odpowiedz
  17. nungal  17 lutego 2016 19:25

    ciekawe ile takich serniczków mogłabym wciągnąć na raz? 😀

    Odpowiedz
  18. raczek  25 lutego 2016 07:57

    Ciekawy przepis,wygląda cudownie, i tak na szybko można zrobić, duża przyjemność, mało pracy warto wypróbować i sprawić przyjemność rodzince, już chce się jeść 🙂

    Odpowiedz
  19. as_sa  9 kwietnia 2016 16:33

    Wyglądają fantastycznie

    Odpowiedz
  20. IwonaLFC  4 czerwca 2016 21:09

    Wolę zdrowsze wersje słodkości, ale moja rodzinka na pewno byłaby zachwycona taką wersją. Serniczki prezentują się bardzo zachęcająco 🙂

    Odpowiedz
  21. sylwiawes  27 lipca 2016 12:32

    Mniam zjadłabym takie pyszności 🙂

    Odpowiedz
  22. Anett13  27 lipca 2016 16:34

    Nie lubię maku, ale jak nie dodam maku to przecież też prawdopodobnie wyjdą 😉

    Odpowiedz
  23. luna341  28 lipca 2016 10:45

    Pomysłowo i smacznie

    Odpowiedz
  24. Anna Turek  20 grudnia 2016 18:11

    Ciasta bez pieczenia to szybki i prosty sposób na pyszny deser. Sama często przyrządzam takie ciasta, gdyż nie zawsze mam czas na pieczenie ciast. Dodatek suszonej żurawiny to idealny pomysł.

    Odpowiedz
  25. Bella11  12 lutego 2017 09:25

    Fajnie że z makiem – coś innego i smacznego. Zaletą jest też prostota.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.