Ciasta bez pieczenia: Mini serniczki makowe z żurawiną

Ciasta bez pieczenia: Mini serniczki makowe z żurawiną

Składniki na ciasta bez pieczenia: Mini serniczki makowe z żurawiną

  • 450 g twarożku Wieluń
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 60 g mielonego maku
  • 100 cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 50 ml bardzo gorącej wody
  • ok 100 g suszonej żurawiny

spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła, roztopionego

 

Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem, okruszkami wysypać spody silikonowych foremek do babeczek, docisnąć mocno, wstawić do lodówki. Śmietankę podgrzać z makiem z garnuszku, zagotować i zdjąć z ognia. Twarożek „rozluźnić” miksując chwilę, dodać makową śmietankę i cukier, bardzo dokładnie miksować. Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowe spody, wypełniając całe foremki. Nie wierzchu ułożyć żurawinę, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie wyjąć z foremek. Lekko oprószyć cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (336 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...