Przepis autorski Pascala Brodnickiego: Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym

Mini-pulpeciki-wolowe-z-imbirem-pachnace-swiezymi-ziolami

Oto przepis na Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym, pachnące świeżymi ziołami, którego autorem jest Pascal Brodnicki. Kuchnia azjatycka w najlepszym wydaniu!

Ilość porcji: 4

Składniki na danie: Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym

  • wołowina mielona – 600 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 60 mililitrów
  • orzeszki piniowe lub inne – 60 gramów
  • bazylia posiekana – 0.5 pęczków
  • jajka klasy 0, rozbełtane – 1 sztuka
  • mąka pszenna – 60 gramów
  • imbir tarty – 1 łyżeczka
  • skórka z 1 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • sos tabasco kilka kropel
  • sos sojowy jasny – 6 łyżek
  • sok z 1 limonki
  • posiekana kolendra – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę.
  2. W dużej misce wymieszaj wołowinę, tabasco, orzeszki, bazylię, jajo, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
  4. Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, mocząc je w sosie. Bon Appétit!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (276 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. MelaNika  9 września 2016 12:33

    Wyglądają bardzo efektownie i apetycznie. Na pewno będzie to idealne danie na spotkanie ze znajomymi. Muszę wypróbować, bo przyprawy akurat takie, jak lubię 🙂

    Odpowiedz
  2. luna341  9 września 2016 17:43

    Wygladaja bardzo apetycznie ale czy tak samo smakują? Nie jestem przekonana do kuchni Pascala Brodnickiego .Wypróbowałam kilka jego przepisó i żadne danie mi nie smakowałao

    Odpowiedz
    • luna341  9 września 2016 17:44

      przepisów * klawiatura mi wysiada 🙁

      Odpowiedz
  3. nungal  9 września 2016 19:02

    Bardzo ładne zdjęcie 🙂

    Odpowiedz
  4. macierzanka  9 września 2016 19:31

    Takich kotlecików nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
  5. agasam9  9 września 2016 20:16

    Wyglądają przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  6. martucha180  9 września 2016 22:12

    Te smaki przede mną.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  14 września 2016 07:51

    Pulpeciki wyglądają bardzo apetycznie i smakowicie lubię takie z różnymi dodatkami ale wypróbuję też z mięsa wieprzowego takie zrobić myślę że niewiele stracą na smaku

    Odpowiedz
  8. Aneta  27 września 2016 12:24

    Dawno nie jadłam takich pulpecików 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany