Przepis autorski Pascala Brodnickiego: Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym

Mini-pulpeciki-wolowe-z-imbirem-pachnace-swiezymi-ziolami

Oto przepis na Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym, pachnące świeżymi ziołami, którego autorem jest Pascal Brodnicki. Kuchnia azjatycka w najlepszym wydaniu!

Ilość porcji: 4

Składniki na danie: Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym

  • wołowina mielona – 600 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 60 mililitrów
  • orzeszki piniowe lub inne – 60 gramów
  • bazylia posiekana – 0.5 pęczków
  • jajka klasy 0, rozbełtane – 1 sztuka
  • mąka pszenna – 60 gramów
  • imbir tarty – 1 łyżeczka
  • skórka z 1 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • sos tabasco kilka kropel
  • sos sojowy jasny – 6 łyżek
  • sok z 1 limonki
  • posiekana kolendra – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę.
  2. W dużej misce wymieszaj wołowinę, tabasco, orzeszki, bazylię, jajo, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
  4. Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, mocząc je w sosie. Bon Appétit!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (278 głosów, średnia: 4,45 z 5)
loading... zapisuję głos...