Przepis autorski Pascala Brodnickiego: Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym
Oto przepis na Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym, pachnące świeżymi ziołami, którego autorem jest Pascal Brodnicki. Kuchnia azjatycka w najlepszym wydaniu!
Ilość porcji: 4
Składniki na danie: Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym
- wołowina mielona – 600 gramów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 60 mililitrów
- orzeszki piniowe lub inne – 60 gramów
- bazylia posiekana – 0.5 pęczków
- jajka klasy 0, rozbełtane – 1 sztuka
- mąka pszenna – 60 gramów
- imbir tarty – 1 łyżeczka
- skórka z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku
- sos tabasco kilka kropel
- sos sojowy jasny – 6 łyżek
- sok z 1 limonki
- posiekana kolendra – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę.
- W dużej misce wymieszaj wołowinę, tabasco, orzeszki, bazylię, jajo, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki.
- Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, mocząc je w sosie. Bon Appétit!