Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: niski
Ilość porcji – 4
Składniki na danie – Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami:
– mleko pełnotłuste 300 g
– dynia 150 g
– świeże pomidory 120 g
– oliwa z Oliwek Extra Vergine 50 g
– mini kokardki Barilla
– bazylia 5 liście
– sól do smaku
Sposób przygotowania:
Umyć dynię, pokroić ją w kostkę i umieścić w rondlu razem z mlekiem i szczyptą soli, gotować przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Następnie zmiksować
i przetrzeć przez sito celem uzyskania lekkiej kremowej masy.
Pomidory umieścić na około 1 minutę we wrzątku, wyjąć i obrać ze skórki. Usunąć pestki, pokroić w paseczki i przełożyć do naczynia z czterema łyżkami oliwy extra vergine, posiekaną bazylią i solą celem zmacerowania.
Ugotować mini kokardki w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze twardawe i dodać do kremu dyniowego. Doprawić solą i podawać przyozdobione pomidorami, które naszły aromatem bazylii.
Można też wzbogacić recepturę, zastępując połowę ilości mleka śmietaną. Do dania tego dobrze pasuje rześkie białe wino, czyste i aromatyczne, z lekko wyczuwalnym posmakiem goryczki, jak np. Pignoletto, czy Ortrugo.