Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi
Pyszne danie dla wegetarian – i nie tylko – na bazie botwiny czyli młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Można ją przyrządzać na różne sposoby – gotować, piec, podsmażać, a nawet jeść na surowo, dzięki czemu jest doskonała np. do sałatek, chłodników czy tart. Oto jedna z propozycji.
Składniki na: Mini Kokardki z botwiną, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi
- Makaron Lubella Mini Kokardki 400g
- botwina 1 pęczek
- cebula mała czerwona 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- boczek 100g
- oliwa do smażenia 2 łyżki
- gałka muszkatołowa 1 szczypta
- kozi ser (lub ser ricotta) 200g
- orzechy włoskie 100g
- cytryna 4 ćwiartki
Poznaj inne danie z botwiną:
Sposób wykonania
- Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie…
Pokrojony w drobną kostkę boczek przesmaż na oliwie, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj umytą oraz posiekaną w 3cm kawałki botwinę. Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.
- To już prawie meta!
Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę. Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem i posyp orzechami.
Brawo! Powstało pyszne danie. Skosztuj!
Inne dania z makaronem: