Mineralna czy źródlana – jak wybrać wodę do codziennego spożywania?

W sklepach jest ogromny wybór wód. Najczęściej możemy spotkać źródlane oraz mineralne o różnym stopniu mineralizacji. Mogłoby się wydawać, że nie ma pomiędzy nimi znaczących różnic, jednak jest zupełnie odwrotnie. Niektóre wody nie są przeznaczone do spożywania przez dzieci lub osoby z problemami zdrowotnymi. Jak wybrać odpowiednią wodę z korzyścią dla organizmu?

Mineralna czy źródlana – jak wybrać wodę do codziennego spożywania

 

Czym tak naprawdę jest woda źródlana?

Kryteria kwalifikacji rodzajowej wód ograniczają się do składników odżywczych w nich zawartych. Woda źródlana posiada w swoim składzie mniej niż 500 mg/l minerałów i pozyskiwana jest z bezpiecznych ujęć – nie jest skażona zanieczyszczeniami chemicznymi czy mikrobiologicznymi. Wody źródlane o niższej mineralizacji występują w płytszych warstwach wodonośnych, jednak można spotkać te, które wydobywane są z głębokości ponad 150 m. Zawierają ograniczoną ilość minerałów, przede wszystkim wodorowęglany wapnia i magnezu, rzadziej sód, siarczany czy chlorki obecne w wodach mineralnych. Woda źródlana może być spożywana przez wszystkich, niezależnie od stanu zdrowia czy wieku. Jest neutralna w smaku, idealnie nadaje się do przygotowywania herbaty, kawy czy zup.

Woda mineralna – samo zdrowie!

Woda mineralna uzyskiwana jest ze źródeł bogatych w korzystne dla zdrowia minerały na głębokich warstwach wodonośnych. Co zawiera woda mineralna? Składniki, które występują w wodzie mineralnej to przede wszystkim magnez, wapń, potas, żelazo i cynk. Ze względu na swoje właściwości są uzupełniają one codzienny jadłospis o poszczególne pierwiastki. Wody mineralne dzieli się na niskozmineralizowane, średniozmineralizowane i wysokozmineralizowane. Jjak sama nazwa wskazuje – dostarczają one do organizmu zróżnicowaną ilość minerałów. Aby zakwalifikować wodę mineralną do niskozmineralizowanej musi zawierać ona mniej niż 500 mg/l minerałów, średniozmineralizowana (np. Nałęczowianka) posiada zawartość składników mineralnych w przedziale od 500 do 1500 mg/l, natomiast wysokozmineralizowane powyżej 1500 mg/l. Aby zachować w maksymalnym stopniu naturalny skład mineralny, należy wypić wodę w krótkim czasie po otwarciu butelki. Czym jeszcze cechuje się woda mineralna? Składniki mineralne wpływają również na jej smak – jest bardziej wyrazisty niż w przypadku wody źródlanej.

Która woda jest najlepsza dla zdrowia?

Woda nie tylko doskonale nawadnia organizm, ale również spełnia funkcje odżywcze. Biorąc pod uwagę różnice w mineralizacji, warto dostosować rodzaj wody do stanu zdrowia, aktywności fizycznej czy panujących wysokich temperatur – pocąc się, oprócz wody tracimy również cenne składniki mineralne. Jednak jak wybrać odpowiednią wodę? Najlepsza okazuje się woda mineralna. Osobom aktywnym fizycznie oraz w trakcie upałów polecana jest woda wysokozmineralizowana. Jednak nie jest wskazana dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze ze względu na wysoką zawartość sodu. Wody wysokozmineralizowanej, szczególnie gazowanej, nie zaleca się także najmłodszym.

Optymalnym wyborem może okazać się woda średniozmineralizowana z optymalną zawartością składników mineralnych, np. Nałęczowianka o zawartości 650 mg/l minerałów. Może być spożywana codziennie przez wszystkie osoby, niezależnie od stanu zdrowia. Nałęczowianka zawiera kompozycję aż 7 minerałów, które są ważne dla zachowania prawidłowej gospodarki mikro- i makroelementów w naszym organizmie.

Sięgając po wodę mineralną w sklepie, zwróćmy uwagę na informacje zawarte na etykiecie. To z niej dowiemy się, jaki jest skład wody mineralnej, poznamy pochodzenie produktu oraz jego rodzaj. Świadome decyzje zakupowe w tym zakresie pełnią istotną rolę dla wsparcia naszego organizmu i dbaniu o regularne nawodnienie!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (81 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...