Miętowy krem z groszku
Tradycyjny, szkolny obiad nie odbyłby się bez udziału groszku i marchewki. I choć warzywa te dla wielu są prawdziwą zmorą z dzieciństwa warto się do nich przekonać z uwagi na ich cenne właściwości. W kuchni możemy je wykorzystać na kilka sposobów. Jeśli małe, zielone kuleczki są przerażające dla waszych maluchów, wystarczy je zmiksować i podać w formie sosu do pieczeni lub zupy. Czerwiec to idealny moment na przygotowanie potrawy ze świeżym groszkiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać mrożony. Groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju dla dzieci, jak również zapobiega wielu chorobom i niweluje ich skutki. Pomaga w redukcji cholesterolu, wzmacnia układ krwionośny i zapobiega anemii. Smacznego!
PRZEPIS:
- 1 l bulionu
- 4 duże liście mięty
- sól do smaku
- 450 g świeżego lub mrożonego groszku
- 100 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
Topping:
- 100 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
- 5 listków mięty, drobno posiekanych
- sól do smaku
- ok 50 g oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagotować bulion z miętą, wrzucić groszek, gotować do miękkości, zmiksować na krem. Doprawić solą i dodać serek, ponownie zmiksować. Z twarożku, mięty i oliwy przygotować topping (powinny powstać grudki), doprawić go solą. Przed podaniem łyżeczką nakładać grudki toppingu, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Bardzo lubię zupy krem,ale z groszkiem i miętą nie robiłam,więc warto spróbować.
Mięta i zielony groszek-moze byc ciekawie 🙂
Ciekawy przepis..Bardzo lubię zupy krem,ale o tej miętowej z groszkiem nie słyszałam
Często robię krem z groszku ale nigdy nie robiłam z miętą.Moja wersja to dodatek grzanek lub bardziej wykwintna z groszkiem ptysiowym.I oczywiście zielona pietruszka.
Ależ to musi obłędnie pachnieć…
Groszek i mięta? Serio?
Dobry na upały, chyba
Bardzo mi się podoba ten przepis, szczególnie pomysł na wykorzystanie twarożku kanapkowego, który świetnie podkreśla smak, ale zamiast mięty dałabym ząbek czosnku 🙂
Raczej nie przepadam za kremami, gustuję w klasycznych zupach. Połączenie mięty i groszku jakoś do mnie nie przemawia, więc raczej nie wypróbuję tego przepisu.
Nigdy nie jadłam takich specyfików, ale może warto spróbować.