Miętowy krem z groszku

Tradycyjny, szkolny obiad nie odbyłby się bez udziału groszku i marchewki. I choć warzywa te dla wielu są prawdziwą zmorą z dzieciństwa warto się do nich przekonać z uwagi na ich cenne właściwości. W kuchni możemy je wykorzystać na kilka sposobów. Jeśli małe, zielone kuleczki są przerażające dla waszych maluchów, wystarczy je zmiksować i podać w formie sosu do pieczeni lub zupy. Czerwiec to idealny moment na przygotowanie potrawy ze świeżym groszkiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać mrożony. Groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju dla dzieci, jak również zapobiega wielu chorobom i niweluje ich skutki. Pomaga w redukcji cholesterolu, wzmacnia układ krwionośny i zapobiega anemii. Smacznego!

 miętowy krem z groszku

PRZEPIS:

  • 1 l bulionu
  • 4 duże liście mięty
  • sól do smaku
  • 450 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 100 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony

Topping:

  • 100 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
  • 5 listków mięty, drobno posiekanych
  • sól do smaku
  • ok 50 g oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zagotować bulion z miętą, wrzucić groszek, gotować do miękkości, zmiksować na krem. Doprawić solą i dodać serek, ponownie zmiksować. Z twarożku, mięty i oliwy przygotować topping (powinny powstać grudki), doprawić go solą. Przed podaniem łyżeczką nakładać grudki toppingu, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (193 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  18 czerwca 2016 09:06

    Bardzo lubię zupy krem,ale z groszkiem i miętą nie robiłam,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  2. luna341  18 czerwca 2016 11:37

    Mięta i zielony groszek-moze byc ciekawie 🙂

    Odpowiedz
  3. blogujemytestujemy  18 czerwca 2016 15:10

    Ciekawy przepis..Bardzo lubię zupy krem,ale o tej miętowej z groszkiem nie słyszałam

    Odpowiedz
  4. Wusia  18 czerwca 2016 19:04

    Często robię krem z groszku ale nigdy nie robiłam z miętą.Moja wersja to dodatek grzanek lub bardziej wykwintna z groszkiem ptysiowym.I oczywiście zielona pietruszka.

    Odpowiedz
  5. passa  18 czerwca 2016 21:57

    Ależ to musi obłędnie pachnieć…

    Odpowiedz
  6. monicitia  18 czerwca 2016 23:29

    Groszek i mięta? Serio?

    Odpowiedz
  7. martucha180  19 czerwca 2016 21:47

    Dobry na upały, chyba

    Odpowiedz
  8. MelaNika  20 czerwca 2016 11:04

    Bardzo mi się podoba ten przepis, szczególnie pomysł na wykorzystanie twarożku kanapkowego, który świetnie podkreśla smak, ale zamiast mięty dałabym ząbek czosnku 🙂

    Odpowiedz
  9. Aneta  20 czerwca 2016 15:47

    Raczej nie przepadam za kremami, gustuję w klasycznych zupach. Połączenie mięty i groszku jakoś do mnie nie przemawia, więc raczej nie wypróbuję tego przepisu.

    Odpowiedz
  10. katja  6 lutego 2017 18:04

    Nigdy nie jadłam takich specyfików, ale może warto spróbować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany