Miętowy krem z groszku
Tradycyjny, szkolny obiad nie odbyłby się bez udziału groszku i marchewki. I choć warzywa te dla wielu są prawdziwą zmorą z dzieciństwa warto się do nich przekonać z uwagi na ich cenne właściwości. W kuchni możemy je wykorzystać na kilka sposobów. Jeśli małe, zielone kuleczki są przerażające dla waszych maluchów, wystarczy je zmiksować i podać w formie sosu do pieczeni lub zupy. Czerwiec to idealny moment na przygotowanie potrawy ze świeżym groszkiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać mrożony. Groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju dla dzieci, jak również zapobiega wielu chorobom i niweluje ich skutki. Pomaga w redukcji cholesterolu, wzmacnia układ krwionośny i zapobiega anemii. Smacznego!
PRZEPIS:
- 1 l bulionu
- 4 duże liście mięty
- sól do smaku
- 450 g świeżego lub mrożonego groszku
- 100 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
Topping:
- 100 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
- 5 listków mięty, drobno posiekanych
- sól do smaku
- ok 50 g oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagotować bulion z miętą, wrzucić groszek, gotować do miękkości, zmiksować na krem. Doprawić solą i dodać serek, ponownie zmiksować. Z twarożku, mięty i oliwy przygotować topping (powinny powstać grudki), doprawić go solą. Przed podaniem łyżeczką nakładać grudki toppingu, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.