Czy mięso z kurczaka jest zdrowe? Fakty i mity!

 

 

Polacy uwielbiają drób, jego spożycie ciągle wzrasta. W związku z tym powstało wokół niego wiele mitów. Dobieraja do nas sprzeczne informacje dotyczące ukrytych w mięsie antybiotyków, hormonach wzrostu, czy karmienie paszą GMO. Czy należy bać się drobiu? Czy mięso z kurczaka jest zdrowe ? Czy każdy kurczak smakuje tak samo? Obalamy mity dotyczące mięsa drobiowego!

Foto_Kurczak_Zagrodowy

 

Wszystkim kurczakom podawane są antybiotyki – MIT

Zgodnie z prawem unijnym, nie ma zakazu, by podawać kurczakom antybiotyki. Ich podanie nie jest jednak dowolne i przypadkowe, lecz podlega ścisłej kontroli weterynaryjnej. Kurczaki, które otrzymały antybiotyki lub inne leki weterynaryjne, poddawane są karencji, tak by od momentu ich podania do pozyskania mięsa, minęło odpowiednio dużo czasu. Dzięki trzymaniu się tych ścisłych procedur, mięso drobiowe jest bezpieczne dla konsumenta.

 

Mięso z kurczaka jest wartościowym składnikiem diety – PRAWDA

Polacy coraz częściej cenią mięso z kurczaka. W ostatnich latach jego spożycie wzrasta i aktualnie wynosi około 27 kg rocznie. Warto dodać, że polski drób jest bardzo ceniony za granicą. Jesteśmy uznanymi i cenionymi eksporterami tego rodzajami mięsa u naszych sąsiadów i podlegamy ostremu nadzorowi weterynaryjnemu.

 Dlaczego warto włączyć drób do swojej diety? Przede wszystkim ze względu na jego wysoką wartość odżywczą. Mięso jest bogate w białko, zawiera niewiele tłuszczu, dużą porcję witamin i składników mineralnych. W mięsie z kurczaka możemy znaleźć m.in. witaminy z grupy B, cynk, potas czy magnez. Drób charakteryzuje się delikatnymi włóknami i jest najczęściej pierwszym rodzajem mięsa włączanym w żywieniu niemowląt. Jest również stosowany jako element zdrowego stylu odżywiania i diet leczniczych. Chętnie sięgają po niego osoby aktywne, a także małe dzieci, osoby starsze i dorośli.

Niskokaloryczne mięso z kurczaka cenią również osoby odchudzające się. Przykładowo 100g mięsa z piersi kurczaka dostarcza 99 kcal czyli kilka razy mniej niż taka sama ilość wieprzowiny. Nasuwa się tu prosty wniosek – jedząc kurczaka szybciej zrzucimy zbędne kilogramy niż jedząc kotlety wieprzowe. Aby drób jak najlepiej służył naszej sylwetce, przygotowujmy go beztłuszczowo np. w formie pieczonej, gotowanej czy duszonej. A jeśli już mamy ochotę na kurczaka smażonego, zapomnijmy o panierkach i starajmy się używać jak najmniejszych ilości tłuszczu.

 Dodatkowymi i często podkreślanymi atutami drobiu jest jego uniwersalność kulinarna i szybkość przygotowania. Mięso z kurczaka jest bardzo „wdzięcznym” produktem i może stanowić podstawę wielu dań – sałatek, drugich dań, zup, zapiekanek z dodatkiem drobiu czy pysznych domowych wędlin. Przygotowując drób pamiętajmy, by zawsze podawać go z dużą porcją świeżych warzyw.

Kurczaki w Polsce karmione są hormonami – MIT

To jedno z najczęstszych sformułowań pojawiających się w dyskusjach dietetycznych. Mit ten ma swój początek w przeszłości. Do 2006 roku prawo dopuszczało używanie tzw. antybiotykowych stymulatorów wzrostu, które przyspieszały wzrost kurczaków. Stąd pojawiło się i stale powraca przekonanie o obecności hormonów w mięsie kurczaka. Od prawie 10 lat producentów drobiu, obowiązuje zakaz stosowania tego rodzaju środków.

grilled-923097_960_720

Każdy kurczak smakuje tak samo – MIT

Na smak mięsa wpływa wiele czynników. Kurczak, który przez całe swoje życie przebywał na małej przestrzeni będzie inaczej smakować niż ten, który może swobodnie biegać po podwórku. To samo dotyczy rodzaju paszy, którą był karmiony, stanu zdrowia, długości chowu, a także pochodzenia.

Wszystkie kurczaki są karmione paszami GMO – MIT

W środowisku dietetyków opinie na temat żywności modyfikowanej genetycznie i jej wpływu na organizm są różne. Spór ten będzie prawdopodobnie trwał i być może dopiero kolejne lata przyniosą jednoznaczną odpowiedź. Niezależnie od tego, producenci drobiu mają dostęp do różnego rodzaju składników karmy.

 Karma, którą żywione są Kurczaki Zagrodowe jest wytwarzana pod ścisłą, państwową kontrolą weterynaryjną oraz w zgodzie z systemem HACCP, który jest audytowany wewnętrznie. Skomponowana jest z surowców niemodyfikowanych genetycznie, wyłącznie pochodzenia roślinnego (do karmy nie są dodawane są surowce pochodzenia zwierzęcego). Skład takiej karmy jest dokładnie znany – Zagrodowy jest żywiony m.in. pszenicą, kukurydzą, pszenżytem, słonecznikiem, rzepakiem, a także grochem czy bobikiem. Dodatkowo mieszanki paszowe wzbogacane są w witaminy i minerały zapewniające prawidłowy wzrost i rozwój kurczaków.

 soup-698639_960_720

Mięso z kurczaka jest dobre dla chorych – PRAWDA

Rosół z kurczaka to chyba jeden z najbardziej popularnych w Polsce posiłków, który podaje się osobom chorym, przeziębionym, wymagającym regeneracji. Mięso z kurczaka ma szerokie zastosowanie w dietoterapii. Stosujemy go m.in. w przypadku chorób przewodu pokarmowego – żołądka, wątroby, jelit, chorób układu krążenia, otyłości, cukrzycy i wielu innych. Głównymi atutami mięsa z kurczaka jest lekkostrawność, niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (114 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  30 stycznia 2016 13:50

    To wszystko już wiedziałam.

    Odpowiedz
  2. agata20  30 stycznia 2016 14:15

    Nie wierze w to, że nie stosuje się już stymulatorów wzrostu. Słyszałam, że kury od małego kurczaczka do uboju dzieli tylko 6 tygodni. W naturalnych warunkach jest to niemożliwe.

    Odpowiedz
  3. Black  30 stycznia 2016 16:20

    Tez jakoś nie chce mi się wierzyć, ze nic tam w tych karmach nie kombinują świat schodzi na psy jak to się mawia… a w takich masowych zakładach, hodowlach jest masakra

    Odpowiedz
  4. Jaworka  30 stycznia 2016 18:25

    Nie bardzo w to wierzę zdrowe są tylko te wychodowane u siebie na podwórku bez kupnych pasz ale teraz i na wsi kupuje się paszę aby szybciej urosly a wiadomo co jest w kupnych paszach gotowych

    Odpowiedz
  5. martus2833  30 stycznia 2016 21:01

    Lubię mięso z kurczaka ale kupuję je tylko u sprawdzonych dostawców. Nie wierzę, że wszyscy hodowcy są uczciwi i stosują antybiotyki tylko w uzasadnionych przypadkach.
    Podobno najgorszą częścią kurczaka jest końcówka skrzydełka (nie wiem, jak to się fachowo nazywa). Kiedy moja siostra była w ciąży lekarz przestrzegał ją przed jedzeniem tej części kurczaka; podobno właśnie tam gromadzi się wszystko co najgorsze. Ile w tym prawdy – nie wiem. Fakt czy mit?

    Odpowiedz
    • lilkawodna  31 stycznia 2016 08:50

      A mi położna nie kazała jeść piersi z kurczaka jak karmilam piersią dziecko. Mówiła że najlepiej kupić mięso.mięso indyka bo indykom nie podają antybiotyków. Gdyby podało indyk by zdechł bo jest bardziej czuły na antybiotyk i.

      Odpowiedz
  6. bbo  30 stycznia 2016 21:11

    Ja nie wierzę do końca producentom kurczaków. Znam ludzi, którzy pracują dla „polskiego króla drobiu” (odsyłam do świata polityki) i wiem co są w stanie zrobić zarządzający fermami by sprzedać jak najwięcej mięsa 🙁

    Odpowiedz
  7. Żanett  31 stycznia 2016 10:19

    Najbardziej ze wszystkich mięs lubię drób i nic nie jest w stanie mnie zniechęcić 🙂 Oczywiście dbam o kwestię pochodzenia mięsa itd.

    Odpowiedz
  8. BlackMary  31 stycznia 2016 21:25

    Pewne mięso to tylko że wsi a to że sklepów to wszystko nafaszerowane antybiotykami😒

    Odpowiedz
  9. Patriszia  1 lutego 2016 13:37

    Na szczęście mieszkam na wsi więc staram się jeść jak najmniej drobiu ze sklepu.

    Odpowiedz
  10. macierzanka  1 lutego 2016 18:01

    Ja kupuję kurczaka na ryneczku od gospodarzy.

    Odpowiedz
  11. Gocha  1 lutego 2016 18:42

    Nie wszystkim kurczakom, ale podaje się hormony i antybiotyki, wszystko zmierza ku temu by wyrosło większe „bydle”. Ja na szczęście mogę spożywać mięsko z kurczaków chowanych przez moim teściów, więc nie muszę w sklepie roztrząsać tego tematu

    Odpowiedz
  12. Anna  2 lutego 2016 08:23

    Noo, kurczak super. A właśnie mój facet jest zootechnikiem i pracuje przy świniach. I tak jak jest napisane w artykule, to i tyczy się świń. Tj. Mogą podawać określone antybiotyki, ale jest okres karencji i trzeba wówczas odczekać. No i jedynie co pasie świnie to ilość jedzenia jakie dostają 🙂

    Odpowiedz
  13. Aneta  2 lutego 2016 12:30

    Lubię kurczaka 🙂

    Odpowiedz
  14. Margaretkaw  2 lutego 2016 15:07

    Bardzo ciekawe zestawienie 🙂

    Odpowiedz
  15. Ewelina  3 lutego 2016 14:03

    Lubie kurczaka, ale także nie wierzę, że producenci nie kombinują i podają różne świństwa kurczakom zanim trafią na ubój

    Odpowiedz
  16. Wusia  3 lutego 2016 20:15

    Uważam, że drób z dużych hodowli jest bardziej kontrolowany niż od drobnych, którzy pozostają poza kontrolą.
    Lubię drób i jem go dość dużo.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany