9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy! Poznaj jej tajniki

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Pizza nie jest już dla nas daniem typu fast-food, podaje się ją nawet w powstałych na modłę włoską wykwintnych restauracjach. Coraz częściej podejmujemy także wyzwanie, by samemu w swojej kuchni przygotować pizzę, które podbije serca domowników czy przyjaciół. 

Pizza-z-suszonymi-pomidorami-szynka-parmenska-i-rukola

Pizza to przysmak uwielbiany jest przez ludzi na całym świecie. Jak podają źródła codziennie na świecie sprzedaje się około 13 milionów pudełek pizzy. Czy nas to dziwi? Ani trochę! Co ciekawe, każdy kraj zaadaptował pizzę do swoich warunków i dzięki temu w każdym państwie smakuje ona nieco inaczej – chodzi przede wszystkim o ulubione składniki, ale również o wielkość pizzy i grubość ciasta.

Skąd właściwie wzięła się pizza?

Prawdziwy smakosz powinien znać tę historię! Prekursorami pizzy byli… nie Włosi, a Grecy, którzy wypiekali płaski chleb, smarowany potem oliwą, posypany ziołami i czosnkiem. Następnie receptura przywędrowała do Rzymu, gdzie piekarze wykorzystywali placki głównie po to, by… sprawdzić temperaturę pieca, a gotowe ciasto wydawali biedakom. Dopiero z czasem dostrzegli potencjał, jaki tkwi w płaskim cieście z dodatkami.

W XVII wieku nastąpił ważny krok w ewolucji pizzy w stronę tej znanej nam dzisiaj – z sosem pomidorowym jako bazowym składnikiem. Kolejna przełomowa data to rok 1889, kiedy to na wizytę królowej Włoch Margherity Sabaudzkiej neapolitańscy piekarze przygotowali pizzę z dodatkami nawiązującymi kolorystycznie do narodowych barw włoskich. Płaski placek pokryły: zieleń bazylii, biel sera mozarella oraz czerwień pomidorów. Jak się domyślacie, to od jej imienia powstała nazwa najpopularniejszej pizzy – margherity.

międzynarodowy dzień pizzy

Fot. www.pexels.com

Mąka, drożdże, woda, sól, oliwa…

O popularności pizzy decyduje na pewno prostota przygotowania bazy, czyli ciasta. Składniki zazwyczaj masz pod ręką: mąka, drożdże, woda, oliwa, sól. I to co niezbędne – cierpliwość potrzebna do wyrobienia ciasta. Od czego zależy smak i konsystencja ciasta? Oto cenne porady włoskiego szefa kuchni Knorr Paolo Marinucci’ego:

  • O kruchości i elastyczności ciasta decyduje rodzaj drożdży oraz ich ilość. Możesz wybierać wśród drożdży naturalnych, piekarskich oraz suchych. „Najlepsza pizza jest efektem długiego i powolnego procesu wyrastania ciasta, a im dłużej, tym lepiej. Mieszanka 2 g drożdży piekarskich i 500 g mąki powinien rosnąć nawet do 24 godzin” – mówi Paolo. Oczywiście zazwyczaj nie mamy tyle czasu, a decyzja o zrobieniu pizzy zapada spontanicznie.
  • Drożdże świeże (czyli te najczęściej kupowane w sklepach w postaci kostki) powinny być przechowywane w lodówce, ale przed użyciem należy doprowadzić je do temperatury pokojowej. Jeśli chcesz sprawdzić, czy zakupione drożdże są świeże, wymieszaj je z ciepłym mlekiem i odrobiną cukru. Jeśli po kilku minutach zaczną się pienić, to znaczy, że masz do czynienia ze świeżymi drożdżami.
  • Wypiekanie cienkiego ciasta trwa dosłownie kilka minut. Piekarnik rozgrzej wcześniej do temperatury 240°C, najlepiej piecz z włączonym nawiewem. Ostateczny czas pieczenia zależy od rodzaju i ilości składników umieszczonych na cieście.
  • Jeśli chcesz urozmaicić ciasto, możesz dodać do niego drobno posiekane suszone pomidory, oliwki lub smażoną cebulę – nadadzą one dodatkowego smaku i aromatu daniu.
  • Nie martw się, jeśli ciasta wyszło zbyt dużo. Możesz je zamrozić – uprzednio owijając w folię.
  • Nadmiar ciasta na pizzę możesz wykorzystać do przygotowania innych pyszności rodem z Włoch, np. calzone (pieroga z nadzieniem) lub focacci (płaskiego placka z ziołami i oliwą).

… do tego aromatyczny sos

Sos do pizzy to połączenie przecieru pomidorowego, oliwy oraz odrobiny soli. Pastę pomidorową można przyrządzić również z pomidorów z puszki przetartych przez sito, które następnie trzeba pogotować na małym ogniu 10-15 minut, aby pasta odparowała i zgęstniała. Pomocny będzie również Fixu Spaghetti Napoli. Do pasty możesz dodać swoje ulubione przyprawy, czyniąc ją jeszcze bardziej aromatyczną i bogatą w smaku. Najważniejsze, aby dopilnować właściwej konsystencji sosu, bo zbyt wodnisty oznacza wilgotną i nieapetyczną pizzę.

… ser i ulubione składniki na zakończenie!

Według Paolo Marinucci’ego, szefa kuchni Knorr, najlepszy ser do pizzy to mozarella, a za jej największe atuty uważa delikatny smak, elastyczność oraz odpowiednią wilgotność. Inne polecane przez Paolo gatunki sera to Ementaler i Provolone. Ten pierwszy łagodny, słodko-orzechowy, a ten drugi – miękki, delikatny, ale w procesie dojrzewania nabierający ostrzejszego smaku. Co jednak najważniejsze, Paolo podkreśla, że każdy indywidualnie decyduje o smaku swojej pizzy, a wszystkie chwyty są dozwolone, a nawet wskazane. Im więcej eksperymentujesz z doborem składników, tym milsze zaskoczenie może Cię czekać w efekcie.

Przepis jak zrobić ciasto na pizzę oraz przepis na sos znajdziecie tutaj

Pizza-domowa

Dla tych, co o pizzy chcą wiedzieć wszystko!

  • Nazwa „pizza” pochodzi od słowa picea, czyli wypiekany bochen chleba.
  • Pierwsza w historii pizzeria powstała w Neapolu i funkcjonuje z powodzeniem po dziś dzień. Nazywa się  „Antica Pizzeria Port Alba” i serwuje pizzę od 1830 roku.
  • Pizza, która figuruje w „Księdze Rekordów Guinnessa” jako największa, osiągnęła 37,4 metra średnicy, a przygotowana została z 0,5 tony mąki, 900 kg pomidorowego puree oraz 800 kg Rekord padł w 1990 roku.
  • Najdroższa pizza sprzedana została za 2 745 dolarów amerykańskich. Jej cenne składniki to m.in. sos z suszonych na słońcu pomidorów, szkocki wędzony łosoś, medaliony z dziczyzny, jadalne złoto, homar marynowany w wytrawnym koniaku oraz nasączony szampanem kawior.
  • Od 2009 roku decyzją Komisji Europejskiej pizza neapolitańska została zastrzeżona jako wyrób tradycyjny i chroniona jest certyfikatem TSG (ang. traditional speciality guaranteed).
  • Szacuje się, że połowa sprzedaży pizzy przypada na piątek i sobotę, a największe rozmiary pizzy kupuje się w niedzielę na rodzinny obiad.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (239 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...