Miechunka – źródło zdrowia!
Owoce goldenberry, czyli miechunki to jedno z dietetycznych odkryć ostatnich kilku lat. Zaliczane są do tzw. superżywności (superfood), a to ze względu na liczne walory zdrowotne. Poznajcie najważniejsze informacje o zdrowotnych właściwościach złotych jagód – owoców goldenberry.
Owoce goldenberry są uprawiane na zboczach Andów, głównie w Ekwadorze i Kolumbii. Wiele upraw cudownego owocu umiejscowionych jest na wyjątkowo żyznych glebach o podłożu wulkanicznym.
Przy zastosowaniu warunków szklarniowych możemy pokusić się o samodzielną hodowlę owoców goldenberry. Na samym początku wiosny wysiewamy roślinę w szklarni, a po ewentualnych majowych przymrozkach przesadzamy do gruntu. Miechunka kwitnie około 4 miesiące po wysianiu i w Polskich warunkach jest rośliną jednoroczną, w przeciwieństwie do krajów naturalnego występowania, gdzie jest rośliną wieloletnią. Jeśli nie jesteśmy ogrodnikami-amatorami to możemy sięgnąć po owoce goldenberry w wersji suszonej bez konserwantów HELIO Natura.
W Ameryce Południowej miechunka jest od wieków stosowana w medycynie ludowej. Informacje o wyjątkowych właściwościach owoców goldenberry były przekazywane z pokolenia na pokolenie – teraz dysponujemy także potwierdzonymi naukowo dowodami, które pozwalają zaliczyć owoce goldenberry do superżywności.
Właściwości zdrowotne miechunki:
- 100 gramów owoców goldenberry zawiera o 166% więcej przeciwutleniaczy niż 100 gramów żurawiny
- 100 gramów owoców goldenberry zawiera o 144% więcej błonnika niż taka sama ilość suszonych śliwek
- 55 gramów suszonych owoców goldenberry ma więcej potasu niż cały banan o takiej samej masie
- owoce goldenberry stanowią wartościowe źródło witaminy C, żelaza, tiaminy, fosforu, cynku oraz magnezu
- miechunka to źródło pektyn
- owoce goldenberry zawierają bioflawonoidy, czyli ważne substancje pochodzenia roślinnego
Owoce miechunki charakteryzują się słodko-kwaśnym delikatnym smakiem, który najczęściej jest opisywany jako połączenie pomidora i pomarańczy.