Michel Moran: Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i groszkiem

Michel-Moran_1aswieze-pieczone-langustynki-z-mlekiem-kokosowym

 

Przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków warszawskiej Galerii Mokotów. „Przygotowanie może wydawać się trudne, jednak wykorzystując sprawdzone składniki, cały proces staje się bajecznie prosty”.

Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i purée z groszku

Składniki:

12 langustynek

2 posiekane cebule

250ml białego wina

500ml mleka kokosowego

300g zielonego groszku

160g foie len

Łyżeczkę startego imbiru

2 źdźbła trawy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Langustynki czyścimy ze skorup
ek. W rondlu redukujemy skorupy z langustynek, posiekana cebulę, wszystko zalewając białym winem. Po chwili dodajemy mleko kokosowe, imbir i trawę cytrynową.

Całość gotujemy 10 minut. Odstawiamy na około 20 minut do przestygnięcia i przecieramy przez sito.

Zielony groszek na puree gotujemy, po czym blendujemy i przecieramy przez sito. Oczyszczone langustynki pieczemy w rozgrzanym piecu 180° przez 5 minut. Talerz „dekorujemy” sosem powstałym z redukcji, układamy upieczone langustynki, puree z groszku i na koniec kładziemy kawałek smażonego foie Gras.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (125 głosów, średnia: 4,26 z 5)
zapisuję głos...