Michel Moran: Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i groszkiem

Michel-Moran_1aswieze-pieczone-langustynki-z-mlekiem-kokosowym

 

Przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków warszawskiej Galerii Mokotów. „Przygotowanie może wydawać się trudne, jednak wykorzystując sprawdzone składniki, cały proces staje się bajecznie prosty”.

Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i purée z groszku

Składniki:

12 langustynek

2 posiekane cebule

250ml białego wina

500ml mleka kokosowego

300g zielonego groszku

160g foie len

Łyżeczkę startego imbiru

2 źdźbła trawy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Langustynki czyścimy ze skorup
ek. W rondlu redukujemy skorupy z langustynek, posiekana cebulę, wszystko zalewając białym winem. Po chwili dodajemy mleko kokosowe, imbir i trawę cytrynową.

Całość gotujemy 10 minut. Odstawiamy na około 20 minut do przestygnięcia i przecieramy przez sito.

Zielony groszek na puree gotujemy, po czym blendujemy i przecieramy przez sito. Oczyszczone langustynki pieczemy w rozgrzanym piecu 180° przez 5 minut. Talerz „dekorujemy” sosem powstałym z redukcji, układamy upieczone langustynki, puree z groszku i na koniec kładziemy kawałek smażonego foie Gras.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (86 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  13 października 2014 12:07

    Pewnie dobre, ale ja bym tego nie zjadła:-).

    Odpowiedz
  2. bbo  13 października 2014 12:31

    Ja bym zjadła, ale dalej byłabym głodna. Nawet jak na przystawkę porcja jest maluśka.

    Odpowiedz
  3. martucha180  14 października 2014 09:57

    Mam obiekcje, nie wiem, czy bym spróbowała…

    Odpowiedz
  4. Sylwia  25 lutego 2015 09:52

    hmm.. dziwnie to wygląda.

    Odpowiedz
  5. magella87  27 marca 2015 20:13

    Podane super, ale nie dla mnie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany