Michel Moran: Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i groszkiem
Przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków warszawskiej Galerii Mokotów. „Przygotowanie może wydawać się trudne, jednak wykorzystując sprawdzone składniki, cały proces staje się bajecznie prosty”.
Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i purée z groszku
Składniki:
12 langustynek
2 posiekane cebule
250ml białego wina
500ml mleka kokosowego
300g zielonego groszku
160g foie len
Łyżeczkę startego imbiru
2 źdźbła trawy cytrynowej
Sposób przygotowania:
Langustynki czyścimy ze skorup
ek. W rondlu redukujemy skorupy z langustynek, posiekana cebulę, wszystko zalewając białym winem. Po chwili dodajemy mleko kokosowe, imbir i trawę cytrynową.
Całość gotujemy 10 minut. Odstawiamy na około 20 minut do przestygnięcia i przecieramy przez sito.
Zielony groszek na puree gotujemy, po czym blendujemy i przecieramy przez sito. Oczyszczone langustynki pieczemy w rozgrzanym piecu 180° przez 5 minut. Talerz „dekorujemy” sosem powstałym z redukcji, układamy upieczone langustynki, puree z groszku i na koniec kładziemy kawałek smażonego foie Gras.