Michel Moran: Makrela w niskiej temperaturze, chutney z jabłek, imbiru i wódki

Makrela-w-niskiej-temperaturze,-chutney-z-jablek,-imbiru-i-wodki_2

Michel-Moran_1aMakrela w niskiej temperaturze, chutney z jabłek, imbiru i wódki (4 porcje)
(przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków warszawskiej Galerii Mokotów)

Składniki:

Filtety z makreli 4 szt.,

oliwa z oliwek 0,5 l,

siekany czosnek 4 szt.,

rozmaryn 1 łodyga,

śmietana 100 ml,

wódka do smaku

 

Chutney:

Jabłko 1 kg,

miód 2 łyżki,

cebula 50 g,

imbir, 30 g

4 liście białej kapusty

 

Sposób wykonania:

Oczyszczone filety z makreli układamy na blaszce ,zalewamy  oliwą z oliwek, posypujemy siekanym czosnkiem i rozmarynem. Całość wstawiamy do pieca na 60° i pieczemy około 45 minut. Pokrojone w kostkę jabłko smażymy w miodzie z cebulą i imbirem na wolnym ogniu. Kapustę blanszujemy po czym kroimy w małą kostkę. Powstałe z jabłek chutney mieszamy z kapustą. Na talerzu kładziemy makrelę i chutney z jabłek. Śmietanę ubijamy z wódką i dekorujemy makrelę.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...