Michel Moran: Makrela w niskiej temperaturze, chutney z jabłek, imbiru i wódki
Makrela w niskiej temperaturze, chutney z jabłek, imbiru i wódki (4 porcje)
(przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków warszawskiej Galerii Mokotów)
Składniki:
Filtety z makreli 4 szt.,
oliwa z oliwek 0,5 l,
siekany czosnek 4 szt.,
rozmaryn 1 łodyga,
śmietana 100 ml,
wódka do smaku
Chutney:
Jabłko 1 kg,
miód 2 łyżki,
cebula 50 g,
imbir, 30 g
4 liście białej kapusty
Sposób wykonania:
Oczyszczone filety z makreli układamy na blaszce ,zalewamy oliwą z oliwek, posypujemy siekanym czosnkiem i rozmarynem. Całość wstawiamy do pieca na 60° i pieczemy około 45 minut. Pokrojone w kostkę jabłko smażymy w miodzie z cebulą i imbirem na wolnym ogniu. Kapustę blanszujemy po czym kroimy w małą kostkę. Powstałe z jabłek chutney mieszamy z kapustą. Na talerzu kładziemy makrelę i chutney z jabłek. Śmietanę ubijamy z wódką i dekorujemy makrelę.