Michel Moran: Daquoise z karmelem i chrupiącymi orzechami włoskimi

Daquoise z karmelem i chrupiącymi orzechami włoskimi

Michel-Moran_1a

 „Daquoise” z karmelem i chrupiącymi orzechami włoskimi 4 porcje
(przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków warszawskiej Galerii Mokotów)

Składniki:

Biszkopt:

starte migdały 150 g,

cukier puder 150 g,

białko 250 ml

Karmel:

cukier biały 100 g,

posiekane orzechy włoskie 70 g,

śmietana kremówka 100 ml

Krem:

żółtka 2 szt.,

białka 2 szt.,

cukier biały 50 g,

śmietana kremówka 100 ml

Sposób wykonania:

Starte migdały łączymy z cukrem pudrem i białkiem. Mieszamy i przelewamy do formy, pieczemy 12 minut w temperaturze 170°. Karmel przygotowujemy z cukru , posiekanych włoskich orzechów i śmietany. Wszystko gotujemy około 5 minut. W osobnych naczyniach ubijamy: żółtka z cukrem, białka z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy wszystko z przestudzonym karmelem i wlewamy na biszkopt. Wstawiamy do zamrażalki na 12 godzin. Schłodzone daquoise dekorujemy orzechami włoskimi i świeżymi owocami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (230 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  18 września 2014 11:47

    Wygląda przepysznie.

    Odpowiedz
  2. bbo  18 września 2014 11:51

    Mam ochotę na takie ciasteczko.

    Odpowiedz
  3. scrabble  1 kwietnia 2015 22:03

    O kurczaczek, wygląda pysznie! Już zapisuję przepis.

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  31 października 2015 10:47

    Pycha!

    Odpowiedz
  5. Sylwia  1 listopada 2015 16:39

    wygląda ładnie i apetycznie 😛

    Odpowiedz
  6. Agnieszka  30 listopada 2015 11:14

    Słodziutki deserek

    Odpowiedz
  7. efffciaa  14 marca 2016 15:04

    Nie wygląda na trudne czy pracochłonne ciasto , a bardzo fajnie wygląda i patrząc po składnikach musi również pysznie smakować , z chęcią wypróbuję przepis .

    Odpowiedz
  8. Aneta  6 grudnia 2016 12:12

    Musi być pycha! 🙂

    Odpowiedz
  9. Jaworka  6 grudnia 2016 21:37

    Pyszności uwielbiam ciasta z orzechami

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  30 grudnia 2016 21:44

    O rety ale ślinka cieknie na widok tego smakołyku. Czytam skład i sposób wykonania i nawet niezbyt trudne do wykonania. Trzeba będzie go wypróbować zwłaszcza, ze bardzo lubię bitą śmietanę, a w składzie tutaj widzę jest i to na dodatek z moim ulubionym karmelem. No niebo w gębie. Mniam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany