Michel Moran: Daquoise z karmelem i chrupiącymi orzechami włoskimi
„Daquoise” z karmelem i chrupiącymi orzechami włoskimi 4 porcje
(przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków warszawskiej Galerii Mokotów)
Składniki:
Biszkopt:
starte migdały 150 g,
cukier puder 150 g,
białko 250 ml
Karmel:
cukier biały 100 g,
posiekane orzechy włoskie 70 g,
śmietana kremówka 100 ml
Krem:
żółtka 2 szt.,
białka 2 szt.,
cukier biały 50 g,
śmietana kremówka 100 ml
Sposób wykonania:
Starte migdały łączymy z cukrem pudrem i białkiem. Mieszamy i przelewamy do formy, pieczemy 12 minut w temperaturze 170°. Karmel przygotowujemy z cukru , posiekanych włoskich orzechów i śmietany. Wszystko gotujemy około 5 minut. W osobnych naczyniach ubijamy: żółtka z cukrem, białka z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy wszystko z przestudzonym karmelem i wlewamy na biszkopt. Wstawiamy do zamrażalki na 12 godzin. Schłodzone daquoise dekorujemy orzechami włoskimi i świeżymi owocami.