Michael Symon: Sałatka ze szpinaku z jajkiem sadzonym, boczkiem i grzybami
Sałatka ze szpinaku z jajkiem sadzonym, boczkiem i grzybami autorstwa Michael Symon z programu emitowanego na antenie Polsat Food Network
Składniki:
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra-virgin plus zapas w razie potrzeby
8 uncji boczku, pokrojonego na paski długości 1 cala i szerokości ćwierć cala
1 szalotka, drobno pokrojona
6 uncji grzybów shitake lub pieczarek lub mieszanka obu rodzajów, obranych i pokrojonych
1/2 szklanki rosołu drobiowego lub wody
6 łyżek stołowych octu balsamicznego, plus zapas w razie potrzeby
1 duże jajko
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
8 uncji świeżych liści szpinaku (około 8 szklanek luźnych liści), bez ogonków
Sposób przyrządzenia:
Podgrzej patelnię na średnim ogniu i skrop oliwą. Wrzuć boczek i podsmaż 5 – 10 minut aż stanie się chrupki z zewnątrz, ale wciąż miękki w środku, w razie potrzeby regulując ogień. Wybierz około 1 łyżeczkę tłuszczu z boczku i odstaw na bok. Wrzuć szalotkę i smaż aż zmięknie, przez 1 lub 2 minuty. Dodaj grzyby i znów smaż aż zmiękną przez około 2 minuty. Teraz wlej bulion. Gdy płyn się zagotuje zeskrob to co przywarło do dna patelni.
Zredukuj bulion o połowę. Dodaj ocet balsamiczny, zagotuj i zdejmij z ognia. Powstały sos musi mieć właściwą równowagę tłuszczu i kwasowości. Jeśli sos jest zbyt tłusty w smaku dodaj jeszcze trochę octu. Jeśli jest zbyt kwaśny, dolej trochę oliwy. Podgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu.
Na patelni podsmaż odstawiony tłuszcz z boczku. Następnie wbij ostrożnie jajko tak aby nie rozlać żółtka. Posyp jajko odrobiną soli i czarnego pieprzu. Smaż delikatnie aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
Włóż szpinak do dużej miski. Wlej ciepły sos wraz z boczkiem i grzybami i wymieszaj szpinak aż pokryje wszystkie liście. Na wierzch sałaty połóż jajko sadzone. Mieszając sałatę pokrój jajko na niewielkie kawałki. Niech żółtko połączy się z sosem. Wyłóż szpinak na cztery talerze i podaj.
Więcej propozycji na smakowite dania można znaleźć w programach emitowanych na Polsat Food Network