Przepis na: Burgery Chipotle Porky Joe – wg Michael Symon

 

Burgery-Chipotle

Szukasz odmiany po burgerze wołowym? Oto propozycja na burgera z wieprzowiny

Burgery Chipotle Porky Joe

Składniki:

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

120ml oliwy z oliwek

1.3kg łopatki wieprzowej

112g boczku, zmielonego

1 średnia cebula, posiekana

1 papryczka jalapeno, oczyszczona, zmielona

3 ząbki czosnku, zmielone

2 puszki pokrojonych pomidorów

2 łyżki stołowe brązowego cukru

2 łyżki stołowe białego octu winnego

1 papryczka chipotle w sosie adobo, grubo posiekana

4 bułki do burgerów lub 12 małych bułeczek

2 szklanki świeżych gałązek kolendry, z liśćmi, do ozdoby

 

Sposób przyrządzenia:

Wstaw małą patelnię na średni ogień, wrzuć kolendrę i kmin i smaż aż poczujesz aromat, około 2 minuty. Nasiona można zmielić, lub zostawić w całości.

Podgrzej duży rondel na średnim ogniu, dodaj dwie łyżki stołowe oliwy. Wrzuć wieprzowinę i boczek, posyp smażonymi przyprawami i sporą szczyptą soli. Gotuj aż mięso zbrązowieje, od czasu do czasu mieszaj.

W międzyczasie, wstaw średnią patelnię na średni ogień, dodaj resztę oliwy i cebulę, smaż przez minutę. Dodaj papryczki jalapeno, smaż przez minutę. Dodaj czosnek, smaż delikatnie mieszając aż czosnek zmięknie i puści aromat. Przenieś zawartość patelni do rondla.

Dodaj pomidory, cukier, ocet oraz papryczki chipotle w sosie adobo. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Podawaj na ulubionym rodzaju bułki ozdobionej kolendrą.

 

Więcej propozycji na smakowite dania  można znaleźć w  programach emitowanych na Polsat Food Network

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (169 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...