Przepis na: Burgery Chipotle Porky Joe – wg Michael Symon
Szukasz odmiany po burgerze wołowym? Oto propozycja na burgera z wieprzowiny
Burgery Chipotle Porky Joe
Składniki:
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
120ml oliwy z oliwek
1.3kg łopatki wieprzowej
112g boczku, zmielonego
1 średnia cebula, posiekana
1 papryczka jalapeno, oczyszczona, zmielona
3 ząbki czosnku, zmielone
2 puszki pokrojonych pomidorów
2 łyżki stołowe brązowego cukru
2 łyżki stołowe białego octu winnego
1 papryczka chipotle w sosie adobo, grubo posiekana
4 bułki do burgerów lub 12 małych bułeczek
2 szklanki świeżych gałązek kolendry, z liśćmi, do ozdoby
Sposób przyrządzenia:
Wstaw małą patelnię na średni ogień, wrzuć kolendrę i kmin i smaż aż poczujesz aromat, około 2 minuty. Nasiona można zmielić, lub zostawić w całości.
Podgrzej duży rondel na średnim ogniu, dodaj dwie łyżki stołowe oliwy. Wrzuć wieprzowinę i boczek, posyp smażonymi przyprawami i sporą szczyptą soli. Gotuj aż mięso zbrązowieje, od czasu do czasu mieszaj.
W międzyczasie, wstaw średnią patelnię na średni ogień, dodaj resztę oliwy i cebulę, smaż przez minutę. Dodaj papryczki jalapeno, smaż przez minutę. Dodaj czosnek, smaż delikatnie mieszając aż czosnek zmięknie i puści aromat. Przenieś zawartość patelni do rondla.
Dodaj pomidory, cukier, ocet oraz papryczki chipotle w sosie adobo. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Podawaj na ulubionym rodzaju bułki ozdobionej kolendrą.
Więcej propozycji na smakowite dania można znaleźć w programach emitowanych na Polsat Food Network