Menu na kinderbal
Oryginalne przebrania, kolorowe baloniki, serpentyny, a przede wszystkim mnóstwo dobrej zabawy ? chyba nikt nie cieszy się z karnawału tak, jak dzieci. Nie lada wyzwaniem jest jednak przygotowanie na kinderbal odpowiedniego menu.
Maluchy bywają wybredne, a zapracowani rodzice nie zawsze mają czas na wymyślenie zarówno smacznych, jak i zdrowych przekąsek. Warto zatem poznać kilka cennych wskazówek, które pomogą odnaleźć nam klucz do karnawałowego jadłospisu dla najmłodszych.
– Posiłki dla dzieci powinny być pełnowartościowe, z niewielką ilością przypraw i soli. Wszystko po to, by nie zaburzać, a przede wszystkim nie przyspieszać nadmiernie procesów trawienia ? mówi Dorota Dębogórska, dietetyk z wrocławskiego Gabinetu Dietetycznego. – Zwracajmy też uwagę na ilość cukru w potrawach przygotowanych na karnawałowy bal dla najmłodszych – warto go chociażby częściowo zastąpić aromatycznym cynamonem i wanilią – dodaje dietetyczka.
Gyrosa przygotuj sama
Dzieci, jak wiadomo, przepadają za słodyczami, lubią frytki, hamburgery i chipsy. Tego typu wysoko przetworzona i kaloryczna żywność nie jest jednak dla nich odpowiednia. Pamiętajmy o tym, żeby – przygotowując karnawałowe przyjęcie ? oprócz słonych lub słodkich przekąsek, zaserwować maluchom choć jeden, ciepły posiłek. Organizując kinderbal nie musimy jednak całkowicie rezygnować z dań typu fast-food. Wystarczy, że przygotujemy je samodzielnie w zdrowszej wersji. Frytki czy chipsy lepiej upiec, niż usmażyć na głębokim tłuszczu, hamburgery dobrze podać w bułce pełnoziarnistej, a gyros przygotować samodzielnie. Aby nadać smak własnoręcznie przygotowanym daniom, można użyć gotowych mieszanek przypraw, pamiętając, by wybierać te, które nie zawierają glutaminianu sodu i sztucznych dodatków. Składniki te są szczególnie szkodliwe dla rozwijającego się organizmu dziecka. Przykładem takiej 100-procentowej naturalności jest mieszanka przypraw do Gyros KOTÁNYI, która zawiera wyłącznie naturalne składniki. Kompozycja ziół stworzona specjalnie do tego rodzaju mięsa ułatwia trawienie, możemy być więc pewni, że żaden z przyjaciół naszej pociechy nie wyjdzie z przyjęcia z bólem brzucha.
Przepis na karnawałowy naleśnik z mięsem Gyros i warzywami
Składniki:
0,5 l mleka
1 jajko
300 g mąki pszennej
sól, cukier do smaku
200 g mięsa kurczaka (ew. indyka)
1 łyżka oleju
1 mała kapusta pekińska
2 średnie pomidory
1 świeża papryka
1 puszka czerwonej fasolki konserwowej
(inne warzywa wg uznania)
1 łyżka mieszanki przypraw do Gyros KOTÁNYI
Przyrządzenie:
Mleko, jajko i mąkę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku szczyptą soli i cukru. Usmażyć naleśniki na dużej patelni posmarowanej olejem. Mięso pokroić w kostkę, doprawić mieszanką przypraw do Gyros KOTÁNYI i odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Następnie usmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Kapustę pekińską poszatkować, a pozostałe warzywa pokroić na cząstki. Naleśniki zwinąć w rożki, napełnić warzywami i usmażonym mięsem, a następnie polać wszystkie składniki delikatnym sosem jogurtowym.