Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili
Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili to interesujące danie dla każdego, kto lubi niebanalne połączenia smakowe. Mole to tradycyjny meksykański sos na bazie dużej ilości ostrej papryczki, pomidorów i gorzkiej czekolady.
Składniki na danie: Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili
- 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula czerwona
- puszka pomidorów krojonych
- 1 papryczka chili
- 100 g czekolady gorzkiej
- sól i pieprz
- garść posiekanych pistacji
- ryż do podania
Przygotowanie:
Piersi Kurczaka Zagrodowego pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso, podsmażać kilka minut, mieszając. Dodać pomidory i czekoladę, dusić, aż czekolada się rozpuści, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, posypane pistacjami.
Smacznego!
Komentarze
Brzmi kusząco bardzo łatwy do przygotowania warto spróbować
Wszystkie składniki mam w domu. Juz wiem co będzie na kolacje 😊
Kurczak z czekoladą i pistacjami – zdecydowanie nie dla mnie.
Hmmmm interesuje mnie ten smak.
Łatwy przepis, nie jadłam takie dania ,więc spróbuję.
Ciekawy przepis:) Chyba się skuszę
Jadłam już meksykańskie danie z chili i czekoladą.Nie powaliło mnie.Zdecydowanie lubię ostre smaki, ale czekoladę wolę w deserze.
to musi być świetne w smaku!
Nie wygląda apetycznie chociaż pewnie jest pyszny.
Bez papryczki.
Od dawna interesuje mnie to danie,
Bardzo ciekawi mnie ten smak 🙂
Genialne
ciekawie wygląda ,nie wiem co to ten sos mole
Podoba mi się to danie, wygląda bardzo zachęcająco, a jest przy tym dietetyczne i bardzo lekkie 🙂 Lubię kurczaka pod każdą postacią, więc chętnie wykorzystam przepis 🙂
muszę to zrobić
koniecznie
Fajnie wygląda