Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili

Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chiliMeksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili to interesujące danie dla każdego, kto lubi niebanalne połączenia smakowe. Mole to tradycyjny meksykański sos na bazie dużej ilości ostrej papryczki, pomidorów i gorzkiej czekolady.

 

Składniki na danie: Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili 

  • 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula czerwona
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 papryczka chili
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • sól i pieprz
  • garść posiekanych pistacji
  • ryż do podania

 

Przygotowanie:

Piersi Kurczaka Zagrodowego pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso, podsmażać kilka minut, mieszając. Dodać pomidory i czekoladę, dusić, aż czekolada się rozpuści, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, posypane pistacjami.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (315 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...