Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili
Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili to interesujące danie dla każdego, kto lubi niebanalne połączenia smakowe. Mole to tradycyjny meksykański sos na bazie dużej ilości ostrej papryczki, pomidorów i gorzkiej czekolady.
Składniki na danie: Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili
- 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula czerwona
- puszka pomidorów krojonych
- 1 papryczka chili
- 100 g czekolady gorzkiej
- sól i pieprz
- garść posiekanych pistacji
- ryż do podania
Przygotowanie:
Piersi Kurczaka Zagrodowego pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso, podsmażać kilka minut, mieszając. Dodać pomidory i czekoladę, dusić, aż czekolada się rozpuści, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, posypane pistacjami.
Smacznego!