Pyszny przepis na: Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi

wielkanocny_mazurek

Mazurki to ciasta związane z polską Wielkanocą. Są nie tylko pyszne, ale tworzą także piękną dekorację stołu – wyłożone obok puszystych serników i wielkanocnych bab. 

Ilość porcji: 1 blaszka (wymiary 30cm x 20cm)

Czas przygotowania dania Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi: 90 minut

Poziom trudności: średni

Składniki na Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi:

  • 150g herbatników maślanych (rozgniecionych)
  • 100g masła roztopionego
  • 300g śliwek kalifornijskich
  • 50ml rumu
  • 150ml wystudzonej herbaty
  • 150g płatków owsianych
  • 100g ciemnej czekolady
  • 100g białej czekolady
  • 150g bakalii (migdały, orzechy laskowe, suszone morele, żurawina)

 

Przygotowanie:

Herbatniki maślane porządnie rozgniatamy. Rozgniecione ciasteczka łączymy z roztopionym masłem, masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Płatki owsiane prażymy na patelni. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na rondelku z gotującą się wodą stawiamy miseczkę z czekoladą, co chwilę mieszamy doprowadzając do całkowitego roztopienia czekolady). Uprażone płatki owsiane przekładamy do miseczki zalewamy roztopioną czekoladą, szybko mieszamy, układamy jako drugą warstwę na ciasteczkowym spodzie. Blaszkę wkładamy do lodówki do schłodzenia.

200g śliwek kalifornijskich drobno kroimy, przekładamy do rondelka, zalewamy herbatą, gotujemy na małym ogniu 10 minut, studzimy. Wystudzone śliwki miksujemy, dodajemy rum. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy jako kolejną warstwę. Na masie śliwkowej układamy pokrojone bakalie.

W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę (będzie ona stanowić ostatnią warstwę mazurka), polewamy nią bakalie i odstawiamy do wystygnięcia. Mazurek dekorujemy pozostałymi śliwkami kalifornijskimi, ewentualnie dodatkowymi bakaliami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (280 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...