Mazurek wielkanocny pomarańczowo – migdałowy +7 innych propozycji

Mazurek to jedno z tradycyjnych, wielkanocnych dań polskiej kuchni. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole! Sposobów jego przyrządzenia jest całe mnóstwo. Poniżej przedstawiamy kilka smacznych przepisów i inspiracji dekoracyjnych!

Mazurek wielkanocny prawdopodobnie przywędrował do nas ze Wschodu i zakorzenił się w rodzimej kuchni w okolicach XVII wieku. Jego symbolika ściśle powiązana jest z zakończeniem Wielkiego Postu. Dawniej, po 40 dniach wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich, mazurek stanowił nagrodę dla wytrwałych w postanowieniu. Dziś jego tradycja się nieco zatarła, ale my nadal uważamy go za ważną ozdobę świątecznego stołu – tuż obok wielkanocnych serników. W związku z tym, zebrałyśmy dla Was najlepsze przepisy wielkanocne na to tradycyjne ciasto!

Pomysły na desery wielkanocne dla dzieci! Galeria inspiracji

Pomysły na desery wielkanocne dla dzieci! Galeria inspiracji

Wielkanocne śniadanie to przede wszystkim święconka i tradycyjne polskie potrawy, takie jak żurek, biała kiełbasa, jajka wielkanocne, pieczone kaczki, babki piaskowe i mazurki. Dzieciom zdarza się jednak grymasić przy stole i domagać czegoś wyjątkowego. Przedstawiamy

Mazurek wielkanocny: najlepsze przepisy

Każdy mazurek jest niepowtarzalny i wyjątkowy. Dawniej ustawiano go na środku stołu tuż obok dekoracji z barankiem. Dziś dalej zajmuje ważne miejsce wśród wielkanocnych dań, dlatego przedstawiamy kilka przepisów na różne wersje ciasta. Każdy znajdzie tu coś dla siebie!

1. Mazurek pomarańczowo-migdałowy

Składniki: 30 dag mąki, 20 dag masła, 35 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 2 żółtka,2 łyżki śmietany, 5 pomarańczy, cytryna, 10 dag migdałów, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe do dekoracji, 2 surowe białka do posmarowania ciasta

Przesianą mąkę posiekaj z pokrojonym na płatki masłem. Dodaj cukier waniliowy, 10 dag cukru oraz śmietanę i żółtka. Składniki zarabiaj dalej, siekając nożem, aż powstaną grudki. Wtedy energicznie zagnieć ciasto. Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm. Nożem odetnij brzegi ciasta tak, aby były równe. Placek ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Odkrojone ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj, pokrój w równe paski, skręć spiralki i ułóż wokół brzegów placka posmarowanego białkiem, dociśnij. Spiralki również posmaruj białkiem. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni. Krem: Pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę, a miąższ pokrój w plasterki. Posyp je pozostałym cukrem i odstaw do czasu, aż puszczą sok. Następnie dolej sok wyciśnięty z cytryny i gotuj na małym ogniu, aż plasterki staną się szkliste. Wymieszaj ze sparzonymi, obranymi ze skórki posiekanymi migdałami oraz skórką otartą z pomarańczy. Masę pomarańczową rozsmaruj na upieczonym spodzie mazurka. Wstaw do ciepłego piekarnika i przy uchylonych drzwiczkach susz jeszcze 45 minut. Udekoruj skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi.

2. Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Składniki: spód: 200 g herbatników, 150 g gorzkiej czekolady, 70 g masła, krem czekoladowo-orzechowy: 200 g daktyli, 200 g orzechów laskowych, 150 g gorzkiej czekolady, 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie: Daktyle wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, żeby zmiękły. W międzyczasie przygotuj spód: herbatniki zmiel lub utłucz na pył. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie przelej do rozgniecionych herbatników i wymieszaj dokładnie masę do połączenia składników. Foremkę (tortownica o średnicy ok. 23-25 cm) wysmaruj cienko masłem i wylep masą czekoladowo-ciasteczkową, wstaw do lodówki, by ciasto stężało. Krem: daktyle odcedź na sitku, orzechy podpraż na suchej patelni. 1/3 orzechów odłóż, resztę wsyp do misy robota (np. blendera ostrym nożem) i utrzyj na pastę, dodaj daktyle i mleko, miksuj aż składniki się połączą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do masy daktylowo-orzechowej. Pozostałe orzechy pokrój niedbale na spore kawałki, wsyp do kremu i wymieszaj. Opcjonalnie: żeby nadać kremowi truflowy smak, dodaj łyżkę mocnego alkoholu (np. whisky lub brandy.) Krem wyłóż na schłodzony spód, wstaw ciasto do lodówki i tam przechowuj. Najlepszy jest po kilku godzinach.

3. Mazurek last minute (bez pieczenia)

Składniki: ½ paczki wafli, 400 g masy krówkowej (lub czekoladowej albo ulubionej marmolady), ½ szklanki orzechów laskowych i bakalii, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, ½ nasion słonecznika.

Przygotowanie: Orzechy i bakalie drobno posiekaj. Wafle przecinaj na pół i smaruj masą korówkową. Przykrywaj kolejnym waflem. Ostatni posmaruj grubszą warstwą masy. Posyp orzechami, wiórkami i bakaliami lub ułóż z nich wzorek.

4. Fit mazurek z jagodami goi

Składniki: spód – ½ szklanki płatków owsianych, ½ szklanki mąki migdałowej, ¼ szklanki ksylolitu, 125 g oleju kokosowego, ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich, masa –  3 łyżki dżemu pomarańczowego lub innego lekko kwaśnego (najlepiej domowego), 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki serka mascarpone, suszone jagody goi, opcjonalnie posiekane suszone morele

Przygotowanie: Spód: Składniki na ciasto mieszamy. Gotową masą wykładamy blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Masa: Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku nad kąpielą wodną, dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy cienką warstwę dżemu, a na nią wylewamy masę czekoladową. Całość posypujemy jagodami goi i suszonymi morelami.

Symbole wielkanocne. Czy wiesz, co oznaczają?

Symbole wielkanocne. Czy wiesz, co oznaczają?

Polska tradycja Świąt Wielkiej Nocy jest niezwykle bogata, silna i zakorzeniona w świecie symboli.  Symbole wielkanocne sięgają wielu wieków wstecz. Nierozerwalnie złączona jest z dawnymi obrzędami wiosennymi oraz zwyczajami ludowymi. Poznaj znaczenie tej symboliki.

5.Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Dla tych z was, którzy lubią cytrusowe smaki i zapachy:

Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Szukając przepisów na Wielkanoc, warto przypomnieć sobie o tradycji pieczenia mazurków. Przepis na ten mazurek jest bardzo łatwy i szybki. Przekonaj się! Składniki na Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami -mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g -masło

6. Łatwy mazurek z wykorzystaniem gotowej masy

Kolejny przepis last-minute:

Łatwy mazurek wielkanocny

Łatwy mazurek wielkanocny

W uproszczeniu - mazurek wielkanocny to po prostu kruche ciasto z ulubioną masą na wierzchu. W zależności od przepisu mazurek można piec tylko raz lub zapiekać po raz drugi z przygotowaną masą. Poniższy przepis na

7. Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi

Suszone śliwki kalifornijskie  doskonale komponują się z bakaliami i kruchym ciastem:

Pyszny przepis na: Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi

Pyszny przepis na: Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi

Mazurki to ciasta związane z polską Wielkanocą. Są nie tylko pyszne, ale tworzą także piękną dekorację stołu - wyłożone obok puszystych serników i wielkanocnych bab.  Ilość porcji: 1 blaszka (wymiary 30cm x 20cm) Czas przygotowania

8. Łatwy mazurek orzechowy z gotową masą

Do tego mazurka można wykorzystać gotowe masy w puszkach. Oto propozycja od marki Helio

Składniki:

  • masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
  • figi suszone HELIO Natura (pokrojone w paseczki)
  • żurawina suszona HELIO
  • rodzynki królowej HELIO
  • morele suszone HELIO (pokrojone w paseczki)
  • migdały blanszowane HELIO
  • skórka pomarańczowa HELIO
  • polewa i dekoracja deserowa HELIO
  • gotowe ciasto kruche
  • bukszpan (ewentualnie do dekoracji)

Wykonanie:

Ciasto zawinąć z każdej strony formując boki (jeśli pieczemy na blasze) o wysokości około 2 cm. Jeśli pieczemy w formie do pieczenia wylepić ciastem także jej boki. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 º C.

Na gotowe ciasto wyłożyć masę orzechową – wyrównać. Z rodzynek, żurawin oraz płatków migdałowych ułożyć kształt kwiatka. Łodygi i listki kwiatka na mazurku narysować z rozpuszczonej w kuchence mikrofalowej polewy (wyciskając ją z torebki przez mały otwór wycięty w opakowaniu).

Morelami, figami oraz skórką pomarańczową udekorować narożniki ciasta. Przystroić bukszpanem.

Mazurek wielkanocny: przykłady dekoracji

Dawniej mazurek wielkanocny był największą ozdobą świątecznych stołów, gdyż niezwykle bogato go dekorowano. Na powierzchni ciasta pojawiały się m.in. krajobrazy oraz pełne szczegółów motywy wiosenne i wielkanocne. Oto kilka przykładów inspiracji dekoracyjnych!

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (275 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. ewalub  15 marca 2018 09:38

    I znowu święta i znowu trzeba będzie jeść…

    Odpowiedz
  2. Agnesja  15 marca 2018 15:48

    Wspaniałe 🙂 Podziwiam ludzi którzy mają czas i chęci do przygotowywania tradycyjnych świąt. Chetnoe bym zjadła takie mazurki, choć u mnie raczej nie będzie 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  15 marca 2018 22:44

    Ale pyszności!

    Odpowiedz
  4. Leszczynka  16 marca 2018 12:51

    Super! Nigdy nie piekłam mazurka.

    Odpowiedz
  5. Wusia  16 marca 2018 19:06

    Mazurek to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto.Kruchy spód ,a masa to albo zrobiona samodzielnie albo kupiona gotowa i najważniejsze ,że zawsze się uda , a dekoracja to już inwencja własna.

    Odpowiedz
  6. macierzanka  16 marca 2018 19:40

    Piękna jest ta dekoracja z drzewkami.

    Odpowiedz
  7. Neon  3 kwietnia 2018 15:40

    Od wielu lat przygotowujemy w domu mazurka pomarańczowego i to nie tylko na Wielkanoc 🙂

    Odpowiedz
  8. Jaworka  6 kwietnia 2018 08:58

    Ja nie robie mazurka ijeszcze nigdy nie robiłam choć niektóre tutaj przepisy chętnie bym wypróbowała

    Odpowiedz
  9. agasam9  28 marca 2021 19:57

    uwielbiam mazurki piękne i pyszne

    Odpowiedz
  10. efffciaa  25 kwietnia 2023 14:36

    Mi zawsze wmawiali w domu rodzinnym , że mazurki są za słodkie i są niedobre przez to i niestety przez wiele lat ich nie robiłam , ale jak spróbowałam raz to już robię co roku .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany