Mazurek wielkanocny pomarańczowo – migdałowy +7 innych propozycji
Mazurek to jedno z tradycyjnych, wielkanocnych dań polskiej kuchni. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole! Sposobów jego przyrządzenia jest całe mnóstwo. Poniżej przedstawiamy kilka smacznych przepisów i inspiracji dekoracyjnych!
Mazurek wielkanocny prawdopodobnie przywędrował do nas ze Wschodu i zakorzenił się w rodzimej kuchni w okolicach XVII wieku. Jego symbolika ściśle powiązana jest z zakończeniem Wielkiego Postu. Dawniej, po 40 dniach wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich, mazurek stanowił nagrodę dla wytrwałych w postanowieniu. Dziś jego tradycja się nieco zatarła, ale my nadal uważamy go za ważną ozdobę świątecznego stołu – tuż obok wielkanocnych serników. W związku z tym, zebrałyśmy dla Was najlepsze przepisy wielkanocne na to tradycyjne ciasto!
Mazurek wielkanocny: najlepsze przepisy
Każdy mazurek jest niepowtarzalny i wyjątkowy. Dawniej ustawiano go na środku stołu tuż obok dekoracji z barankiem. Dziś dalej zajmuje ważne miejsce wśród wielkanocnych dań, dlatego przedstawiamy kilka przepisów na różne wersje ciasta. Każdy znajdzie tu coś dla siebie!
1. Mazurek pomarańczowo-migdałowy
Składniki: 30 dag mąki, 20 dag masła, 35 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 2 żółtka,2 łyżki śmietany, 5 pomarańczy, cytryna, 10 dag migdałów, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe do dekoracji, 2 surowe białka do posmarowania ciasta
Przesianą mąkę posiekaj z pokrojonym na płatki masłem. Dodaj cukier waniliowy, 10 dag cukru oraz śmietanę i żółtka. Składniki zarabiaj dalej, siekając nożem, aż powstaną grudki. Wtedy energicznie zagnieć ciasto. Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm. Nożem odetnij brzegi ciasta tak, aby były równe. Placek ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Odkrojone ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj, pokrój w równe paski, skręć spiralki i ułóż wokół brzegów placka posmarowanego białkiem, dociśnij. Spiralki również posmaruj białkiem. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni. Krem: Pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę, a miąższ pokrój w plasterki. Posyp je pozostałym cukrem i odstaw do czasu, aż puszczą sok. Następnie dolej sok wyciśnięty z cytryny i gotuj na małym ogniu, aż plasterki staną się szkliste. Wymieszaj ze sparzonymi, obranymi ze skórki posiekanymi migdałami oraz skórką otartą z pomarańczy. Masę pomarańczową rozsmaruj na upieczonym spodzie mazurka. Wstaw do ciepłego piekarnika i przy uchylonych drzwiczkach susz jeszcze 45 minut. Udekoruj skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi.
2. Mazurek czekoladowy bez pieczenia
Składniki: spód: 200 g herbatników, 150 g gorzkiej czekolady, 70 g masła, krem czekoladowo-orzechowy: 200 g daktyli, 200 g orzechów laskowych, 150 g gorzkiej czekolady, 1/3 szklanki mleka
Przygotowanie: Daktyle wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, żeby zmiękły. W międzyczasie przygotuj spód: herbatniki zmiel lub utłucz na pył. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie przelej do rozgniecionych herbatników i wymieszaj dokładnie masę do połączenia składników. Foremkę (tortownica o średnicy ok. 23-25 cm) wysmaruj cienko masłem i wylep masą czekoladowo-ciasteczkową, wstaw do lodówki, by ciasto stężało. Krem: daktyle odcedź na sitku, orzechy podpraż na suchej patelni. 1/3 orzechów odłóż, resztę wsyp do misy robota (np. blendera ostrym nożem) i utrzyj na pastę, dodaj daktyle i mleko, miksuj aż składniki się połączą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do masy daktylowo-orzechowej. Pozostałe orzechy pokrój niedbale na spore kawałki, wsyp do kremu i wymieszaj. Opcjonalnie: żeby nadać kremowi truflowy smak, dodaj łyżkę mocnego alkoholu (np. whisky lub brandy.) Krem wyłóż na schłodzony spód, wstaw ciasto do lodówki i tam przechowuj. Najlepszy jest po kilku godzinach.
3. Mazurek last minute (bez pieczenia)
Składniki: ½ paczki wafli, 400 g masy krówkowej (lub czekoladowej albo ulubionej marmolady), ½ szklanki orzechów laskowych i bakalii, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, ½ nasion słonecznika.
Przygotowanie: Orzechy i bakalie drobno posiekaj. Wafle przecinaj na pół i smaruj masą korówkową. Przykrywaj kolejnym waflem. Ostatni posmaruj grubszą warstwą masy. Posyp orzechami, wiórkami i bakaliami lub ułóż z nich wzorek.
4. Fit mazurek z jagodami goi
Składniki: spód – ½ szklanki płatków owsianych, ½ szklanki mąki migdałowej, ¼ szklanki ksylolitu, 125 g oleju kokosowego, ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich, masa – 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub innego lekko kwaśnego (najlepiej domowego), 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki serka mascarpone, suszone jagody goi, opcjonalnie posiekane suszone morele
Przygotowanie: Spód: Składniki na ciasto mieszamy. Gotową masą wykładamy blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Masa: Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku nad kąpielą wodną, dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy cienką warstwę dżemu, a na nią wylewamy masę czekoladową. Całość posypujemy jagodami goi i suszonymi morelami.
5.Mazurek z kremem serowo-cytrusowym i bakaliami
Dla tych z was, którzy lubią cytrusowe smaki i zapachy:
6. Łatwy mazurek z wykorzystaniem gotowej masy
Kolejny przepis last-minute:
7. Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi
Suszone śliwki kalifornijskie doskonale komponują się z bakaliami i kruchym ciastem:
8. Łatwy mazurek orzechowy z gotową masą
Do tego mazurka można wykorzystać gotowe masy w puszkach. Oto propozycja od marki Helio
Składniki:
- masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
- figi suszone HELIO Natura (pokrojone w paseczki)
- żurawina suszona HELIO
- rodzynki królowej HELIO
- morele suszone HELIO (pokrojone w paseczki)
- migdały blanszowane HELIO
- skórka pomarańczowa HELIO
- polewa i dekoracja deserowa HELIO
- gotowe ciasto kruche
- bukszpan (ewentualnie do dekoracji)
Wykonanie:
Ciasto zawinąć z każdej strony formując boki (jeśli pieczemy na blasze) o wysokości około 2 cm. Jeśli pieczemy w formie do pieczenia wylepić ciastem także jej boki. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 º C.
Na gotowe ciasto wyłożyć masę orzechową – wyrównać. Z rodzynek, żurawin oraz płatków migdałowych ułożyć kształt kwiatka. Łodygi i listki kwiatka na mazurku narysować z rozpuszczonej w kuchence mikrofalowej polewy (wyciskając ją z torebki przez mały otwór wycięty w opakowaniu).
Morelami, figami oraz skórką pomarańczową udekorować narożniki ciasta. Przystroić bukszpanem.
Mazurek wielkanocny: przykłady dekoracji
Dawniej mazurek wielkanocny był największą ozdobą świątecznych stołów, gdyż niezwykle bogato go dekorowano. Na powierzchni ciasta pojawiały się m.in. krajobrazy oraz pełne szczegółów motywy wiosenne i wielkanocne. Oto kilka przykładów inspiracji dekoracyjnych!