Infografika: Herbata zielona a matcha – właściwości, antyoksydanty, parzenie

Czujesz się lekko zagubiona  kolejnym super food, jakim jest matcha? Herbata zielona a matcha – czy nasz już tę różnicę? Temat w stylu: matcha – właściwości, antyoksydanty, parzenie przyprawia Cię o przysłowiowy ból głowy i nie wiesz  czy warto zainwestować w specjalną miskę matchawan oraz bambusowy pędzel – chasen? Zanim zaczniesz czytać specjalistyczne artykuły – zerknij na naszą infografikę, która może cię przekona, czy warto zainteresować się tym tematem. My jesteśmy na TAK, a Wy?

Infografika: Herbata zielona a matcha – właściwości, antyoksydanty, parzenie

matcha - właściwości

Matcha – „inteligentnie” uwalniana energia!

Jedna porcja matchy dostarcza taką samą ilość kofeiny, co porównywalna porcja kawy. Różnica tkwi jednak w uwalnianiu pozyskanej z napoju energii. Matcha bowiem w przeciwieństwie do małej czarnej, dodaje energii sukcesywnie i nie pozwala na jej nagły spadek, jak ma to miejsce w przypadku reakcji po wypiciu kawy.

UWAGA! Gdyby jednak przedłużyć czas parzenia matchy do 5-8 minut, to powstały napar będzie działał odprężająco i uspokajające – czyli uzyskujemy odwrotny efekt niż przy długotrwałym parzeniu tradycyjnej zielonej herbaty. 

Matcha w kuchni

Z zielonego proszku można przygotować nie tylko herbatę, ale też koktajle czy lody. Matcha podkreśla smak słodkości, nadaje im oryginalny wygląd. Warto pamiętać jednak o tym, że dodanie do niej innych składników znacznie osłabia dobroczynne działanie zielonego proszku.

Jeżeli spodobała Ci się ta infografika Herbata zielona a matcha podziel się nią ze znajomymi 🙂

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (179 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...