Matcha latte – „mała zielona” z pianką to hit kawiarni!

Ostatnio hitem wśród miłośników zdrowego odżywiania jest matcha latte. To tłumaczy dlaczego coraz częściej można ją spotkać w ofercie kawiarni. Orientalne pochodzenie i wyjątkowy smak sprawiają, że ten zielony napój stanowi świetny zamiennik tradycyjnej kawy z pianką, a do tego jest o wiele zdrowszy. Zobacz jak go przygotować i dlaczego warto go pić.

Spis treści:

matcha latte

Co to jest matcha?

Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata, stanowiąca podstawę tradycyjnego japońskiego napoju. Warto wiedzieć, że to jeden z najstarszych gatunków herbat. Dorarła ona do Japonii z Chin dzięki buddyjskim mnichom. Jak powstaje matcha? Otóż pozyskiwana ona jest w liści krzewów, które rosną w cieniu, więc mają w sobie dużą dawkę cholorofilu. Na około 3 tygodnie przed zbiorami są one ochraniane przed słońcem, a potem suszone i ścierane na drobny proszek. Matcha jest bardzo chętnie wykorzystywanym produktem w kuchni i sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Można ją wkomponować np. w witaminowe smoothie, ale także dodawać do deserów, owsianek, naleśników, ciast a nawet makaronów. Nie dziwi więc fakt, że pojawia się ona także w wersji wyjątkowego napoju z pianką, czyli matcha latte.

Jak zrobić matcha latte?

Wiele osób spotykając się z tą nazwą po raz pierwszy zastanawia się, z czego jest robiona matcha latte. Otóż ten zielony napój przygotowywany jest na bazie zielonej herbaty i spienionego mleka. Jak go przyrządzić?

Składniki:

2 łyżeczki sproszkowanej matchy (ok. 12g)

250 ml mleka 3,5%

1-2- łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Nasyp do filiżanki łyżeczkę matchy i zalej ją odrobiną mleka.
  2. Dodaj cukier lub syrop klonowy i dobrze wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
  3. Podgrzej mleko – nie zagotowuj! Powinno mieć temperaturę ok. 65-80 stopni.
  4. Użyj trzepaczki lub spieniacza do mleka do stworzenia pysznej pianki.
  5. Wlej spienione mleko do wcześniej przygotowanej matchy.
  6. Podawaj w wysokiej szklance do latte lub szerokiej filiżance ze szkła.

Napój można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jeśli chodzi o smak matcha latte to napój ten charakteryzuje się dość specyficznym roślinnym smakiem. Choć jest on dość słodki i łagodniejszy dzięki zawartości mleka to nie każdemu może przypaść do gustu.

matcha latte w wysokiej szklance

Czy matcha latte jest zdrowa?

Wiele osób słysząc tą nazwę myśli, że matcha latte to rodzaj kawy. Okazuje się, że jednak że w tym smacznym napoju nie ma jej ani grama. Matcha ma natomiast w swoim składzie kofeinę, więc redukuje uczucie zmęczenia i niewyspania oraz dodaje energii, jednak nie powoduje nadpobudliwości. Matcha latte to napój bogaty w cenne składniki odżywcze. Znajdziemy w nim dużą zawartość antyoksydantów, witaminy A,B , C i E a także katechiny, które wspomagają pracę układu odpornościowego oraz błonnik, żelazo czy cynk. Zawarta w matchy L-teanina z kolei wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie.

Jak wpływa picie zielonej matchy z mlekiem na organizm?

Napój matcha słynie ze swojego dobroczynnego działania na zdrowie. Jej regularne picie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału czy udar. Antyoksydanty z kolei przeciwdziałają procesom starzenia i zwalczają wolne rodniki. Co więcej, ponoć systematyczne piecie matchy latte pozwala także zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę czy nowotwory. Dodatek mleka wzbogaca napój o wapń, fosfor i potas zatem wzmacnia też układ kostny.

napój matcha widok z góry

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (29 głosów, średnia: 4,90 z 5)
zapisuję głos...