Matcha latte – „mała zielona” z pianką to hit kawiarni!
Ostatnio hitem wśród miłośników zdrowego odżywiania jest matcha latte. To tłumaczy dlaczego coraz częściej można ją spotkać w ofercie kawiarni. Orientalne pochodzenie i wyjątkowy smak sprawiają, że ten zielony napój stanowi świetny zamiennik tradycyjnej kawy z pianką, a do tego jest o wiele zdrowszy. Zobacz jak go przygotować i dlaczego warto go pić.
Spis treści:
Co to jest matcha?
Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata, stanowiąca podstawę tradycyjnego japońskiego napoju. Warto wiedzieć, że to jeden z najstarszych gatunków herbat. Dorarła ona do Japonii z Chin dzięki buddyjskim mnichom. Jak powstaje matcha? Otóż pozyskiwana ona jest w liści krzewów, które rosną w cieniu, więc mają w sobie dużą dawkę cholorofilu. Na około 3 tygodnie przed zbiorami są one ochraniane przed słońcem, a potem suszone i ścierane na drobny proszek. Matcha jest bardzo chętnie wykorzystywanym produktem w kuchni i sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Można ją wkomponować np. w witaminowe smoothie, ale także dodawać do deserów, owsianek, naleśników, ciast a nawet makaronów. Nie dziwi więc fakt, że pojawia się ona także w wersji wyjątkowego napoju z pianką, czyli matcha latte.
Jak zrobić matcha latte?
Wiele osób spotykając się z tą nazwą po raz pierwszy zastanawia się, z czego jest robiona matcha latte. Otóż ten zielony napój przygotowywany jest na bazie zielonej herbaty i spienionego mleka. Jak go przyrządzić?
Składniki:
2 łyżeczki sproszkowanej matchy (ok. 12g)
250 ml mleka 3,5%
1-2- łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego
Przygotowanie:
- Nasyp do filiżanki łyżeczkę matchy i zalej ją odrobiną mleka.
- Dodaj cukier lub syrop klonowy i dobrze wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
- Podgrzej mleko – nie zagotowuj! Powinno mieć temperaturę ok. 65-80 stopni.
- Użyj trzepaczki lub spieniacza do mleka do stworzenia pysznej pianki.
- Wlej spienione mleko do wcześniej przygotowanej matchy.
- Podawaj w wysokiej szklance do latte lub szerokiej filiżance ze szkła.
Napój można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli chodzi o smak matcha latte to napój ten charakteryzuje się dość specyficznym roślinnym smakiem. Choć jest on dość słodki i łagodniejszy dzięki zawartości mleka to nie każdemu może przypaść do gustu.
Czy matcha latte jest zdrowa?
Wiele osób słysząc tą nazwę myśli, że matcha latte to rodzaj kawy. Okazuje się, że jednak że w tym smacznym napoju nie ma jej ani grama. Matcha ma natomiast w swoim składzie kofeinę, więc redukuje uczucie zmęczenia i niewyspania oraz dodaje energii, jednak nie powoduje nadpobudliwości. Matcha latte to napój bogaty w cenne składniki odżywcze. Znajdziemy w nim dużą zawartość antyoksydantów, witaminy A,B , C i E a także katechiny, które wspomagają pracę układu odpornościowego oraz błonnik, żelazo czy cynk. Zawarta w matchy L-teanina z kolei wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie.
Jak wpływa picie zielonej matchy z mlekiem na organizm?
Napój matcha słynie ze swojego dobroczynnego działania na zdrowie. Jej regularne picie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału czy udar. Antyoksydanty z kolei przeciwdziałają procesom starzenia i zwalczają wolne rodniki. Co więcej, ponoć systematyczne piecie matchy latte pozwala także zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę czy nowotwory. Dodatek mleka wzbogaca napój o wapń, fosfor i potas zatem wzmacnia też układ kostny.