Masło orzechowe – zdrowe czy szkodliwe? Kilka faktów i mitów
Na temat masła orzechowego krąży wiele mitów. Wiele mówi się o jego szkodliwości często jednak zapominając, że jego zła sława to zasługa produktów na rynku, których skład jest dość ubogi. Wybierając je raczej nie przysłużymy się zdrowiu czy szczupłej sylwetce. Co innego jeśli sięgniemy po sprawdzone produkty. Dlaczego warto jeść masło orzechowe? Wymienimy Wam kilka powodów, które pomogą „odczarować” kilka niesłusznych mitów na jego temat.
Spis treści:
Masło orzechowe – jakie wartości odżywcze zawiera?
Masło orzechowe zawiera w swoim składzie witaminy z grupy B (np. tiaminy i ryboflawiny). To właśnie one są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia zatem pamięć i koncentrację oraz pozwala zmniejszyć poziom stresu. Do tego w takim produkcie znajdziemy także niacynę, która z kolei wzmacnia naczynia krwionośne i stymuluje produkcję kolagenu. To przekłada się na dobrą kondycję skóry. Masło orzechowe jest także bogate w błonnik, więc pomaga zachować zdrowe jelita wpływając na jej właściwą motorykę. Ponadto znajdziemy w nim również nienasycone kwasy tłuszczowe, które walczą ze złym cholesterolem oraz zmniejszają ryzyko chorób serca. Jakby tego było mało masło z orzechów zawiera także kwas foliowy, potas, żelazo, cynk, magnez, oraz witaminę E, zwaną witaminą młodości. Orzechy wpływają też na odporność i zawierają substancje przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jak widać więc produkt zawiera w sobie sporą dawkę cennych składników dobroczynnych dla zdrowia. Warunek jest jeden – produkt musi być zrobiony z 100% orzechów.
Jak wybrać dobre masło orzechowe?
Wybierając w sklepie masło z orzechów warto zwrócić uwagę na skład. Jeśli zauważymy w nim mnóstwo dodatków, w tym np. cukier czy syrop glukozowy w proszku, które mogą negatywnie wpłynąć na kontrolę cukrzycy lepiej od razu odłożyć produkt na półkę. Szerokim łukiem powinniśmy też omijać te, które zawierają sól, tłuszcz roślinny utwardzony czy olej palmowy oraz inne dodatki wypełniające. Dobre masło z orzechów powinno być zrobione wyłącznie z orzechów, najlepiej tych ekologicznych. Należy tu podkreślić, że nie jest zasadą, że musi być ono zrobione wyłącznie z orzechów laskowych. W internetowych sklepach można znaleźć także te z przyrządzone z nerkowca, blanszowanych migdałów, orzechów arachidowych lub też wykonane z kilku różnych typów na raz. Jeśli zatem trudno nam znaleźć na rynku 100% masło orzechowe wybierajmy przynajmniej takie rodzaje, które mają dobry (choć nie idealny) skład np. cukier trzcinowy będzie zdecydowanie lepszy niż ten biały.
Czy masło z orzechów jest szkodliwe dla zdrowia?
Dodatek masła z orzechów w diecie nie jest szkodliwy. Grunt jednak to spożywać go w racjonalnych ilościach, bo jest ono dość tuczące. Częste podjadanie może zatem skutkować pojawieniem się nadprogramowych kilogramów. Rozsądne spożycie zaś pozwala na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak dlatego, że produkt posiada w swoim składzie sporo błonnika, więc szybko daje poczucie sytości. Podjadamy zatem mniej, bo na dłużej zachowujemy uczucie sytości. Optymalne dzienne zapotrzebowanie to ok. 20-40 g. Nadużywanie masła orzechowego w diecie może skutkować też zgagą i refluksem. Dzieje się tak dlatego, że orzeszki ziemne zawierają więcej tłuszczu niż pozostałe orzechy, a to przekłada się na problemy z dolnym odcinkiem przełyku.
Z czym najlepiej jeść masło orzechowe?
Miękka masa z orzechów zaklęta w słoiczku to produkt na punkcie którego oszaleli Amerykanie. Wzorem ich kuchni ten rodzaj dodatku można wykorzystywać np. do posmarowania kanapek czy pancakesów. Jednak na tym nie kończy się lista jego zastosowań w świecie kulinarnym. Masło orzechowe może także wzbogacić smak owsianek czy nawet pożywnych koktajli. Można go także użyć go do słonych przekąsek np. paluszków czy krakersów. Co więcej – sprawdzi się także jako składnik omletów czy warzywnych lub owocowych sałatek. Na jego bazie można także przygotować pyszne domowe wypieki np. ciasteczka czy babeczki. Jeśli należymy do grona fanów jego smaku pamiętajmy jednak, że masło orzechowe jest dość kaloryczne. W 100g może być nawet 600kcl. Warto więc spożywać go z umiarem.