Masło jabłkowe sprawdzi się nie tylko na kanapkach. Zobacz jak je przygotować!
Jeżeli nie słyszałyście jeszcze o maśle jabłkowym – czas nadrobić zaległości. Co więcej, właśnie jesień, kiedy trwa sezon na te owoce, będzie idealnym czasem do eksperymentów w kuchni. To nietypowe masło wykorzystamy zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Pysznego gotowania!
Mimo iż nazywane jest masłem, w rzeczywistości nie zawiera ani grama… masła! Masło jabłkowe, bo o nim mowa to po prostu owocowe smarowidło, które jednak nie pełni wyłącznie funkcji dżemu. Nazwę zawdzięcza wyłącznie maślanej konsystencji i od razu podkreślamy, że w pełni oryginału nie zastąpi. Warto jednak nauczyć się samodzielnie je przygotowywać, bowiem jest bardzo zdrowe i, jak się okazuje, świetnie sprawdza się w rozmaitych kuchniach.

kolaż własny redakcji, źródło: www.pixabay.com
Masło jabłkowe sprawdzi się nie tylko na kanapkach. Zobacz jak je przygotować!
Jabłka są nieocenione w kuchni. Co więcej, sezon na nie trwa całą jesień i zimę. Właśnie teraz mamy dostęp do pysznych gatunków i to po okazyjnych cenach. Z kolei ci szczęściarze, którzy są dumnymi właścicielami sadów, z pewnością nadal cieszą się z zapasów. Jemy je na świeżo, pieczemy ciasta, przygotowujemy dżemy. Ale czy któraś z was słyszała o maśle jabłkowym? Jeśli nie, spieszymy z wyjaśnieniem. Na początek dobra informacja – to produkt fit, bo z masłem łączy go wyłącznie maślana konsystencja. To nic innego jak ugotowane i doprawione jabłka. Świetnie sprawdzą się jednak nie tylko na kanapkach i ciepłych tostach. To idealny dodatek do placuszków, naleśników, twarogu i, co ciekawe do mięs, podrobów, wędlin i pasztetów. Świetnie smakuje zwłaszcza z wątróbką i w sosie do wieprzowiny.
Jak przygotować masło jabłkowe?
Składniki:
- 2 kg jabłek
- szklanka octu jabłkowego
- szklanka wody
- starta skórka z cytryny
- sok z jednej cytryny
- pół łyżeczki goździków w proszku
- sól
Do masła na słodko dodajemy:
- cukier lub miód
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
Do masła wytrawnego dodajemy:
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
Wskazówki: Jak wynika ze składu, masło jabłkowe możemy przygotować w wariancie bardziej słodkim, jak i wytrawnym, który sprawdzi się przede wszystkim przy daniach mięsnych. Poniższe dodatki do wybranej wersji podane są w proporcjach na 2 kg jabłek. Jeżeli jednak bazową masę postanowimy podzielić na pół, analogicznie zmniejszamy proporcje dodatków.
Przygotowanie: Jabłka kroimy na ćwiartki. Odcinamy jedynie zgniłe i obite fragmenty oraz ogonki, „ogryzek” zostaje. Wrzucamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę, ocet i sok z cytryny, a następnie zagotowujemy pod przykryciem. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut, do momentu aż jabłka będą miękkie. Całość miksujemy i przepuszczamy przez sitko. Można też użyć samego przecieraka. Następnie masę przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny – musimy poczekać aż powstanie maślana konsystencja. Pamiętajmy też, aby często mieszać ją drewnianą łyżką, tak, aby nic się nie przypaliło. Potem wystarczy gotowe jabłka przelać do słoiczków.
Ciekawe…
Mnie podoba się ta wersja na słodko.
Chetnie bym sprobowala 🙂
Na pewno będzie smaczne w wersji słodkiej