Masło jabłkowe sprawdzi się nie tylko na kanapkach. Zobacz jak je przygotować!
Jeżeli nie słyszałyście jeszcze o maśle jabłkowym – czas nadrobić zaległości. Co więcej, właśnie jesień, kiedy trwa sezon na te owoce, będzie idealnym czasem do eksperymentów w kuchni. To nietypowe masło wykorzystamy zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Pysznego gotowania!
Mimo iż nazywane jest masłem, w rzeczywistości nie zawiera ani grama… masła! Masło jabłkowe, bo o nim mowa to po prostu owocowe smarowidło, które jednak nie pełni wyłącznie funkcji dżemu. Nazwę zawdzięcza wyłącznie maślanej konsystencji i od razu podkreślamy, że w pełni oryginału nie zastąpi. Warto jednak nauczyć się samodzielnie je przygotowywać, bowiem jest bardzo zdrowe i, jak się okazuje, świetnie sprawdza się w rozmaitych kuchniach.
Masło jabłkowe sprawdzi się nie tylko na kanapkach. Zobacz jak je przygotować!
Jabłka są nieocenione w kuchni. Co więcej, sezon na nie trwa całą jesień i zimę. Właśnie teraz mamy dostęp do pysznych gatunków i to po okazyjnych cenach. Z kolei ci szczęściarze, którzy są dumnymi właścicielami sadów, z pewnością nadal cieszą się z zapasów. Jemy je na świeżo, pieczemy ciasta, przygotowujemy dżemy. Ale czy któraś z was słyszała o maśle jabłkowym? Jeśli nie, spieszymy z wyjaśnieniem. Na początek dobra informacja – to produkt fit, bo z masłem łączy go wyłącznie maślana konsystencja. To nic innego jak ugotowane i doprawione jabłka. Świetnie sprawdzą się jednak nie tylko na kanapkach i ciepłych tostach. To idealny dodatek do placuszków, naleśników, twarogu i, co ciekawe do mięs, podrobów, wędlin i pasztetów. Świetnie smakuje zwłaszcza z wątróbką i w sosie do wieprzowiny.
Jak przygotować masło jabłkowe?
Składniki:
- 2 kg jabłek
- szklanka octu jabłkowego
- szklanka wody
- starta skórka z cytryny
- sok z jednej cytryny
- pół łyżeczki goździków w proszku
- sól
Do masła na słodko dodajemy:
- cukier lub miód
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
Do masła wytrawnego dodajemy:
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
Wskazówki: Jak wynika ze składu, masło jabłkowe możemy przygotować w wariancie bardziej słodkim, jak i wytrawnym, który sprawdzi się przede wszystkim przy daniach mięsnych. Poniższe dodatki do wybranej wersji podane są w proporcjach na 2 kg jabłek. Jeżeli jednak bazową masę postanowimy podzielić na pół, analogicznie zmniejszamy proporcje dodatków.
Przygotowanie: Jabłka kroimy na ćwiartki. Odcinamy jedynie zgniłe i obite fragmenty oraz ogonki, „ogryzek” zostaje. Wrzucamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę, ocet i sok z cytryny, a następnie zagotowujemy pod przykryciem. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut, do momentu aż jabłka będą miękkie. Całość miksujemy i przepuszczamy przez sitko. Można też użyć samego przecieraka. Następnie masę przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny – musimy poczekać aż powstanie maślana konsystencja. Pamiętajmy też, aby często mieszać ją drewnianą łyżką, tak, aby nic się nie przypaliło. Potem wystarczy gotowe jabłka przelać do słoiczków.