Maseczka z ryżu: sekret wiecznie młodej cery Japonek
Ryż, roślina popularna na całym świecie, świetnie się sprawdza nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Jakie zdrowotne działanie ma maseczka z ryżu i jak ją przygotować?
Japonki i kobiety z innych krajów Dalekiego Wschodu słyną ze świeżej cery, która wydaje się nigdy nie starzeć. Jednym z ich sekretów jest… ryż! Jest nie tylko elementem ich zdrowej, zbilansowanej diety, ale też doskonałym kosmetykiem. Jak działa skutecznie maseczka na twarz z ryżu i w jaki sposób ją przygotować? Co dobrego dla naszej skóry i włosów mogą zdziałać inne własnej roboty kosmetyki z ryżu?
Ryż i jego zdrowotne działanie
Ta popularna na całym świecie roślina jest nie tylko smaczna i lekkostrawna, ale jest też doskonałym, naturalnym kosmetykiem. Przede wszystkim dlatego, że nie zawiera glutenu i właściwie nie uczula. Ryż działa na cerę łagodząco i kojąco, a także odmładzająco, przyspiesza regenerację komórek i stymuluje produkcję kolagenu. Ryż zawiera antyrakowe fitosterole, które wzmacniają i nawilżają naskórek, a także witaminy z grupy B, potas i żelazo. Dlatego jest polecanym składnikiem kosmetyków dla kobiet dojrzałych, o wrażliwej cerze. Tradycyjna wschodnia medycyna zaleca też stosować ryż w przypadku trądziku czy podrażnień.
Ryż można stosować w kosmetyce na wiele sposobów – np. wykorzystując olej ryżowy, pełen wielonienasyconych kwasów NNKT. Zmielony ryż świetnie nadaje się na naturalny peeling. Można też pójść w ślady Japonek i przygotować maseczkę z ryżu – to bardzo łatwe.
Maseczka z ryżu – jak ją przygotować? Oto tradycyjny japoński sposób.
2 lub 3 łyżki ryżu zalej zimną wodą i gotuj, aż zmięknie, po czym odcedź. Nie wylewaj wody – będzie Ci jeszcze potrzebna! Ziarna ryżu opłucz w zimnej wodzie i odcedź ponownie, po czym rozgnieć je widelcem lub zblenduj. Dodaj łyżkę mleka – najlepiej ciepłego i pełnotłustego – i łyżkę płynnego miodu, po czym wymieszaj. Jeżeli uważasz, że maseczka jest zbyt gęsta, możesz do niej dodać trochę więcej mleka – powinno być letnie – lub odrobinę jogurtu albo mleka kokosowego. Gdy składniki się połączą, nałóż maseczkę na twarz i szyję i zostaw na pół godziny. Najlepiej spłucz maseczkę wodą, w której gotował się ryż – pozostała tam część jego cennych składników.
Maseczkę stosuj raz lub dwa razy w tygodniu, a szybko zobaczysz efekty. Twoja skóra stanie się nie tylko gładsza i bardziej nawilżona – wyrówna się też jej koloryt, a zmarszczki ulegną spłyceniu.
Pamiętaj, żeby do maseczek używać wyłącznie świeżo ugotowanego ryżu. Nie traktuj tego jako sposobu na pozbycie się ryżu, który został Ci z obiadu! Świeżo ugotowany ryż ma najwięcej zdrowotnych właściwości, a do tego jest miękki.
Woda ryżowa i jej zastosowania
Wodę ryżową można stosować nie tylko do spłukiwania maseczki. Możesz z niej zrobić tonik, albo płukankę do włosów, a nawet wlewać ją do kąpieli lub pić. W każdej postaci będzie miała zbawienny wpływ na Twój organizm. Stosowana jako kosmetyk zmiękczy i odświeży skórę, nabłyszczy włosy i uchroni ich kolor przed zblaknięciem. Z kolei picie wody ryżowej to znany azjatycki sposób na kłopoty trawienne. Wodę ryżową zaleca się zużyć w przeciągu 4 dni – nie powinno się jej przechowywać dłużej.
Peeling z otrąb ryżowych
Ryż brązowy jest uważany za zdrowszy od białego, gdyż nie jest pozbawiony otoczki, zawierającej wiele cennych składników odżywczych. Jednakże taki ryż wymaga dłuższego gotowania i nie jest tak lekkostrawny. Jeżeli nie jesz otrąb ryżowych, warto zastosować je w kosmetyce – na przykład przygotować z nich peeling, który oczyści Twoją twarz z martwego naskórka, a zarazem ją nawilży.
¼ szklanki mleka i tyle samo zielonej herbaty wlej do garnka i podgrzej. Gdy ich temperatura się podwyższy, dodaj 3 łyżki otrąb ryżowych i łyżeczkę miodu, po czym składniki dobrze wymieszaj. Powinny mieć konsystencję pulpy.
Zostaw pulpę do ostygnięcia. Gdy będzie już zimna, nałóż ją na twarz, po czym przez 2 minuty wykonuj delikatny masaż. Zmyj peeling letnią, przegotowaną wodą lub wodą ryżową, jeżeli wcześniej ją przygotowałaś.
Pamiętaj, by stosować peeling nie częściej niż raz w tygodniu! Mimo że jest przygotowany z naturalnych składników, wciąż jednak jego głównym zadaniem jest złuszczanie naskórka, z czym nie należy przesadzać, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Olej ryżowy
Doskonałe działanie na nasz organizm ma też wspomniany wyżej olej ryżowy. Przygotowany z łupinek ryżu, zawiera wszystkie zdrowe składniki, które zostają z niego usunięte podczas produkcji. Są to między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, mające silne działanie przeciwutleniające, ceramidy, odmładzające i ujędrniające skórę, oraz nawilżający skwalen. Oleju ryżowego można używać między innymi do olejowania włosów. Po takim zabiegu z pewnością będą wygładzone i błyszczące.
A Wy, stosowałyście już ryżowe kosmetyki? Co sądzicie o tym japońskim sposobie na piękną cerę? Podzielcie się Waszymi opiniami na ten temat.