Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

PFN_marynowany śledź (2)

Przepis na danie: Marynowany śledź z wątróbką z dorsza jest autorstwa Karola Okrasy.

Składniki na danie: Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

  • 4 ładne filety ze świeżych śledzi
  • 200 ml białego octu winnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • 100 g wątróbki z dorsza
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęd selera naciowego
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 twarde jabłka
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

Ładnie oczyśmy filety ze świeżych śledzi. Przygotowujemy marynatę: do 1 litra wody  dodajemy biały ocet winny, ziele angielskie, liście laurowe, sól, cukier, całość zagotowujemy, a potem studzimy. Taką marynatą zalewamy filety ze świeżych śledzi, po czym odstawiamy je na 20 godzin w chłodne miejsce.
Przygotowujemy drugą marynatę: cebule pokrojone w piórka, czosnek pokrojony w plasterki, startą skórkę z cytryny łączymy w misce z olejem, po czym taką marynata obkładamy uprzedni zamarynowany w octowej marynacie śledzie i odstawiamy na 1 godzinę.
Sałatka do śledzi: czerwoną cebulę, selera naciowego i jedno jabłko kroimy w drobną kosteczkę,  ogórka konserwowego w słupki, przekładamy do miski, dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z gęstym naturalnym jogurtem.
Śledzie wyjmujemy z cebuli i czosnku,kroimy na ładne kawałki pod skosem.

Na talerze wykładamy drugie jabłko pokrojone w cienkie plasterki i skropione sokiem z cytryny, na nie układamy sałatkę, kawałki śledzia i cząstki wątróbki z dorsza.

Przepis pochodzi z programu: „Gotowanie z Okrasą – Rybne kolacje”, od poniedziałku do piątku o 20:00 – Polsat Food Network

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (295 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...