Marynowany śledź z wątróbką z dorsza
Przepis na danie: Marynowany śledź z wątróbką z dorsza jest autorstwa Karola Okrasy.
Składniki na danie: Marynowany śledź z wątróbką z dorsza
- 4 ładne filety ze świeżych śledzi
- 200 ml białego octu winnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 cytryna
- 100 g wątróbki z dorsza
- 1 czerwona cebula
- 1 pęd selera naciowego
- 1 ogórek konserwowy
- 2 twarde jabłka
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
Ładnie oczyśmy filety ze świeżych śledzi. Przygotowujemy marynatę: do 1 litra wody dodajemy biały ocet winny, ziele angielskie, liście laurowe, sól, cukier, całość zagotowujemy, a potem studzimy. Taką marynatą zalewamy filety ze świeżych śledzi, po czym odstawiamy je na 20 godzin w chłodne miejsce.
Przygotowujemy drugą marynatę: cebule pokrojone w piórka, czosnek pokrojony w plasterki, startą skórkę z cytryny łączymy w misce z olejem, po czym taką marynata obkładamy uprzedni zamarynowany w octowej marynacie śledzie i odstawiamy na 1 godzinę.
Sałatka do śledzi: czerwoną cebulę, selera naciowego i jedno jabłko kroimy w drobną kosteczkę, ogórka konserwowego w słupki, przekładamy do miski, dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z gęstym naturalnym jogurtem.
Śledzie wyjmujemy z cebuli i czosnku,kroimy na ładne kawałki pod skosem.
Na talerze wykładamy drugie jabłko pokrojone w cienkie plasterki i skropione sokiem z cytryny, na nie układamy sałatkę, kawałki śledzia i cząstki wątróbki z dorsza.
Przepis pochodzi z programu: „Gotowanie z Okrasą – Rybne kolacje”, od poniedziałku do piątku o 20:00 – Polsat Food Network