Marynowane piersi drobiowe w jogurcie z curry

marynowane_piersi_w_jogurcie_z_curry

Składniki na danie: Marynowane piersi drobiowe w jogurcie z curry

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Pół cytryny
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj, a potem osusz przy pomocy papierowych ręczników. Następnie przekrój każdą z piersi wzdłuż na dwa cieńsze kawałki.
  2. Wymieszaj w misce jogurt, olej, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz Przyprawę do grilla Knorr, która podkreśli znakomity smak i aromat mięsa. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj sok z cytryny.
  3. Tak przygotowaną marynatą posmaruj każdy kawałków piersi z kurczaka, a następnie odstaw mięso w chłodniejsze miejsce na około 20 – 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu, smaż zamarynowane piersi na rozgrzanym grillu po około 3 – 4 minuty z każdej strony. Gotowe mięso doskonale smakować będzie w połączeniu z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pomidorowy smak idealnie dopełni smak kurczaka.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (285 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. IwonaLFC  1 sierpnia 2016 13:44

    Kiedyś, gdy nie byłam jeszcze wegetarianką, bardzo często przygotowywałam mięso w marynacie jogurtowej. Jednak rzadko kiedy sięgałam po gotowe mieszanki przypraw. Zazwyczaj komponowałam swoje własne 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  1 sierpnia 2016 15:09

    Raczej bez curry…

    Odpowiedz
  3. luna341  1 sierpnia 2016 20:39

    Sama robie sobie mieszanki do mięś.Przynajmniej wiem co dodaje do marynaty

    Odpowiedz
  4. xtina120  1 sierpnia 2016 21:41

    Wygladaja mega apetycznie

    Odpowiedz
  5. sylwiawes  1 sierpnia 2016 22:51

    Uwielbiam przyprawę curry 🙂

    Odpowiedz
  6. janka1312  1 sierpnia 2016 23:14

    pokazywanie takich zdjęć w internecie o tak późnej porze powinno być zakazane 😉

    Odpowiedz
  7. Wusia  2 sierpnia 2016 13:55

    Dobre danie na lato-szybkie, nieskomplikowane i smaczne. Ja też nie używam gotowych mieszanek do marynat, a sama je komponuje w zależności od domowych zapasów przypraw.W żadnym wypadku nie może zabraknąć suszonych papryczek chili.

    Odpowiedz
  8. Jaworka  2 sierpnia 2016 20:19

    Danie na pewno smaczne i wygląda apetycznie że chciało by się zaraz lecieć i robić a ja czasami kupuje gotowe mieszanki przypraw choć bardzo rzadko q a curry uwielbiam i ogórki w curry też

    Odpowiedz
  9. Dakota  5 sierpnia 2016 12:25

    Przepis nie jest zły, nawet mnie zainteresował, składników też nie ma wiele, a przede wszystkim wygląda smacznie. Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią. Jeżeli mogę dodać coś od siebie, to kurczaka warto odstawić na kilka godzin lub nawet na całą noc. Bardziej zgryzie się z przyprawami.

    Odpowiedz
  10. Aneta  27 września 2016 15:34

    Wyglądają baaardzo apetycznie! 🙂

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  9 listopada 2016 03:11

    Też marynuję kurczaka na kilka godzin przed pieczeniem,ale ten przepis jest ciekawy, i pewnie taki kurczak będzie smaczny i leki, mało kaloryczny. Muszę go wypróbować.

    Odpowiedz
  12. Joanna007  20 stycznia 2017 08:59

    Wczoraj robiłam już po raz drugi. Dałam małe op. jogurtu, łyżkę przyprawy i większe pół łyżki curry i moim zdaniem styka. Kurczak lepszy jak całą noc poleży w marynacie. Nie robiłam na grillu tylko na patelni i masakra ze smażeniem tego- strzela, przed smażeniem drugiej porcji trzeba myć patelnię. Ciekawa jestem, gdyby tego kurczaka upiec… Teraz nie mam możliwości tego zrobić, ale kiedyś spróbuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany