Marynowane piersi drobiowe w jogurcie z curry
Składniki na danie: Marynowane piersi drobiowe w jogurcie z curry
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 pęczek natki pietruszki
- Pół cytryny
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie umyj, a potem osusz przy pomocy papierowych ręczników. Następnie przekrój każdą z piersi wzdłuż na dwa cieńsze kawałki.
- Wymieszaj w misce jogurt, olej, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz Przyprawę do grilla Knorr, która podkreśli znakomity smak i aromat mięsa. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj sok z cytryny.
- Tak przygotowaną marynatą posmaruj każdy kawałków piersi z kurczaka, a następnie odstaw mięso w chłodniejsze miejsce na około 20 – 30 minut.
- Po upływie tego czasu, smaż zamarynowane piersi na rozgrzanym grillu po około 3 – 4 minuty z każdej strony. Gotowe mięso doskonale smakować będzie w połączeniu z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pomidorowy smak idealnie dopełni smak kurczaka.
Komentarze
Kiedyś, gdy nie byłam jeszcze wegetarianką, bardzo często przygotowywałam mięso w marynacie jogurtowej. Jednak rzadko kiedy sięgałam po gotowe mieszanki przypraw. Zazwyczaj komponowałam swoje własne 🙂
Raczej bez curry…
Sama robie sobie mieszanki do mięś.Przynajmniej wiem co dodaje do marynaty
Wygladaja mega apetycznie
Uwielbiam przyprawę curry 🙂
pokazywanie takich zdjęć w internecie o tak późnej porze powinno być zakazane 😉
Dobre danie na lato-szybkie, nieskomplikowane i smaczne. Ja też nie używam gotowych mieszanek do marynat, a sama je komponuje w zależności od domowych zapasów przypraw.W żadnym wypadku nie może zabraknąć suszonych papryczek chili.
Danie na pewno smaczne i wygląda apetycznie że chciało by się zaraz lecieć i robić a ja czasami kupuje gotowe mieszanki przypraw choć bardzo rzadko q a curry uwielbiam i ogórki w curry też
Przepis nie jest zły, nawet mnie zainteresował, składników też nie ma wiele, a przede wszystkim wygląda smacznie. Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią. Jeżeli mogę dodać coś od siebie, to kurczaka warto odstawić na kilka godzin lub nawet na całą noc. Bardziej zgryzie się z przyprawami.
Wyglądają baaardzo apetycznie! 🙂
Też marynuję kurczaka na kilka godzin przed pieczeniem,ale ten przepis jest ciekawy, i pewnie taki kurczak będzie smaczny i leki, mało kaloryczny. Muszę go wypróbować.
Wczoraj robiłam już po raz drugi. Dałam małe op. jogurtu, łyżkę przyprawy i większe pół łyżki curry i moim zdaniem styka. Kurczak lepszy jak całą noc poleży w marynacie. Nie robiłam na grillu tylko na patelni i masakra ze smażeniem tego- strzela, przed smażeniem drugiej porcji trzeba myć patelnię. Ciekawa jestem, gdyby tego kurczaka upiec… Teraz nie mam możliwości tego zrobić, ale kiedyś spróbuję.