Marchewka z groszkiem z nutą imbiru i pomarańczy
Czas przygotowania dania: Marchewka z groszkiem z nutą imbiru i pomarańczy – 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na danie: Marchewka z groszkiem z nutą imbiru i pomarańczy
– mrożona marchewka z groszkiem – 450 g
– Sos do warzyw na ciepło do marchewki z groszkiem Knorr – 1 opakowanie
– masło lub margaryna – 2 łyżki
– świeży imbir – mały kawałek
– pomarańcza – 1 sztuka
– miód – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Ugotuj mrożoną marchewkę z groszkiem, a następnie odcedź. Zachowaj pięć łyżek wody z gotowania.
- Posiekaj imbir i podsmaż go na rozgrzanym tłuszczu wraz z warzywami.
- Dodaj wyciśnięty sok i otartą skórkę z pomarańczy.
- Podlej wodą, która pozostała z gotowania, dodaj sos Knorr, by danie było wyraziste w smaku, i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw łyżką miodu i trzymaj na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Serwuj od razu po przygotowaniu, na przykład jako dodatek do dań z mięs lub ryb.