Mangonada – tradycyjny meksykański napój, idealny na gorące dni. Sprawdź, jak go zrobić!
Lubisz dojrzałe mango i wciąż szukasz pomysłów na to, co jeszcze można z niego przygotować? Inspirują Cię kuchnie świata i wypróbowujesz wciąż nowe receptury? Przedstawiamy przepis na meksykańską mangonadę, doskonałą na gorące dni!
Mangonada to tradycyjny meksykański napój, powszechnie uwielbiany i serwowany nie tylko w kawiarniach, ale i przy ulicznych stoiskach. W Polsce rzadko można się zetknąć z tym przepisem, a przecież byłoby miło móc poszerzyć repertuar mrożonych drinków i owocowych wód serwowanych podczas upałów. Przychodzimy więc do Was z własnym przepisem na to – absolutnie liryczne – owocowe cudo. Spróbujcie swoich sił, realizując poniższą recepturę!
Mangonada – tradycyjny meksykański napój, idealny na gorące dni. Sprawdź, jak go zrobić!
Meksykańska mangonada
Składniki na 4 porcje:
- 5 dużych dojrzałych owoców mango
- 1/5 szklanki cukru trzcinowego (lub mniejsza ilość „do smaku”)
- sok wyciśnięty z 2 limonek
- skórka starta z połowy limonki
- półtora szklanki bardzo zimnej wody
- 3/4 szklanki sosu chamoy (jeśli go nie masz, poniżej znajdziesz przepis na ten sos)
- szczypta chilli
- szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie: 3/4 szklanki tequili silver
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1. Mango umyj, obierz i pokrój na kawałki. Odmierz 4,5 szklanki kawałków mango i wrzuć je do kielicha blendera. Wsyp cukier, wlej sok z limonki i 3/4 szklanki zimnej wody. Miksuj aż do uzyskania gładkości. na typ etapie możesz dodać tequilę jeśli chcesz. Całość wymieszaj z dodatkową ilością wody – dodaj ok. 1/4 szklanki, by uzyskać idealną konsystencję.
Krok 2. Schłodź miksturę w lodówce, przygotowując ją do podania. By uzyskać gęstszą konsystencję, możesz zrobić to, wstawiając ją do zamrażarki.
Krok 3. Do wysokich szklanek lub słoiczków wlej mieszankę z mango na wysokość 2/3 naczynia. Teraz wykonaj warstwę z 1,5 łyżki sosu chamoy i posyp go odrobiną chilli, połową skórki z limonki i szczyptą soli himalajskiej. Na to wlej resztę mieszanki mango i znów połóż 1,5 łyżki sosu chamoy, drugą część skórki z limonki, szczyptę chilli i soli. Na górze rozłóż pozostałe kawałki mango. Gotowe!
Uwaga: Meksykanie dekorują napój specjalnymi słomkami tamarindo (oklejonymi drobinkami kwaskowatych czerwonych cukierków). Jeśli i Tobie uda się je dostać, możesz ich użyć, ale nie jest to konieczne.
Brakuje Ci sosu chamoy? Oto jak go przygotujesz!
Przepis na sos chamoy
Składniki (porcja wielkości 1 i 1/3 szklanki):
- szklanka dżemu z moreli
- z/4 szklanki soku wyciśniętego z limonki
- łyżeczka kolorowego pieprzu
- łyżeczka chilli
Przygotowanie:
Włóż wszystkie składniki do misy blendera. Zmiksuj na średnich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Przechowuj w słoiczku w lodówce do 5 dni.
Spróbujecie?