Naturalne malowanie jajek herbatą, czyli sposób na ekologiczne pisanki!
Prowadzisz zdrowy, ekologiczny tryb życia i chciałabyś przenieść codzienne nawyki także na Święta Wielkiej Nocy? Naturalne malowanie jajek herbatą to jedno z rozwiązań, które pomoże Ci w realizacji tego planu! Sprawdź, jak zrobić to prawidłowo, by czerpać energię ze zdrowia i piękna natury także przy świątecznym stole! Oto pomysł na ozdoby wielkanocne w stylu eko.
Naturalne malowanie jajek herbatą, czyli sposób na ekologiczne pisanki!
Polecamy również: DIY Pomysły na łatwe wielkanocne pisanki, które spodobają się dzieciom i dorosłym!
Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc są zdrowsze, nie zmieniają bowiem smaku jaj i pozwalają uniknąć ewentualnej alergii wywołanej chemicznymi składnikami. Jakie herbaty wykorzystać, aby naturalnie zabarwić wielkanocne jajka i zamienić je w kolorowe pisanki, we wszystkich kolorach tęczy? Test Five o’clock, wykazał, że najlepiej farbują herbaty ziołowe!
Jak naturalnie farbować jajka herbatą?
Do półlitrowego garnuszka wrzuć 3 łyżki stołowe wybranej herbaty i zalej gorącą wodą. Jeśli nie masz herbaty sypanej, użyj 3 saszetek na 0,5 litra wody. Wywar zostaw na kilka godzin, by nabrał intensywnego koloru (najlepiej na noc). Herbatę przecedź przez sitko, a do czystego wywaru włóż jajko. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Kiedy wywar będzie zimny, wyciągnij jajko, przetrzyj je ręcznikiem papierowym i natłuść odrobiną masła (kolor będzie błyszczeć). Gotowe!
Naturalne malowanie jajek herbatą – uzyskane kolory:
- kolor jasnożółty – herbata z czystka i rumianku;
- kolor zielony – herbata zielona z miętą;
- kolor brązowy – herbata czarna lub rooibos;
- kolor szary – herbata malinowa;
- kolor fioletowy – herbata z hibiskusem.
Aby kolory były bardziej intensywne, do gotującego się wywaru z herbaty można dodać kilka naturalnych dodatków. Aby „podkręcić” barwę czerwoną, do herbaty malinowej dodaj skórkę z buraka. Jajko zafarbuje się na różowo. Jeśli zależy ci na intensywnej żółci, do wywaru z rumianku dodaj łyżeczkę kurkumy. Jajko wyjdzie żółciutkie jak kurczaczek! Jeżeli lubisz niebieski , wykorzystaj klitorię ternateńską. To azjatycka roślina z rodziny bobowatych o granatowo-niebieskich kwiatach, która wspaniale barwi jedzenie na piękny chabrowy odcień.
Sprawdź także: Pisanki wielkanocne – ciekawe pomysły na dekoracje
Porady Five o’clock, aby uzyskać piękny kolor:
- do farbowania herbatą wybieraj jajka o jasnych skorupkach, wtedy uzyskany kolor będzie intensywniejszy;
- osad z herbaty może zabarwić jajko w plamki. Jeśli zależy ci na jednolitych kolorach, herbatę zawsze zalewaj przefiltrowaną wodą, a wywar przecedź przez drobne sitko;
- do farbowania jajek używaj zawsze dobrej jakości herbat, z dużą zawartością suszu owocowego lub ziół;
- pamiętaj, że farbowanie ma być dobrą zabawą. Mieszaj herbaty, baw się dodatkami, eksperymentuj!
Jaka herbata podkreśli smak potraw wielkanocnych?
Jeżeli nie chcemy zbytnio się objeść, warto sięgnąć po herbatę zieloną o właściwościach obkurczających. Herbata zielona zmniejsza apetyt, jednocześnie ma działanie moczopędne i oczyszczające. Świetnie sprawdzi się jako napój przed śniadaniem wielkanocnym! Jeśli siedzimy przy suto zastawionym stole i delektujemy się tłustymi potrawami, warto sięgnąć po herbatę czerwoną. Jest bardzo bogata w związki garbnikowe taniny, które regulują wydzielanie żółci, obniżają poziom cholesterolu i ułatwiają trawienie tłuszczów. Trawienie wspomaga także herbata biała. Ten rodzaj herbaty będzie idealnie pasować do mięs, szczególnie tych z wołowiny i cielęciny. Jeśli zależy nam na podkreśleniu smaku potraw, wybierzmy herbaty aromatyzowane. Smak białej kiełbasy podkreśli herbata Earl Grey z bergamotą, do jajek natomiast idealnie będzie pasować czarna herbata z miętą. Smak ciast podkreśli czarna herbata z wanilią. – Ciekawą propozycją na Wielkanoc jest seria herbat „Budzimy Wiosnę” – mówi Bartosz Siess z Five o’clock. Są to subtelne kompozycje herbat zarówno czarnych, zielonych czy połowicznie fermentowanych z dodatkiem kwiatów, ziół lub owoców. Płatki kwiatów ozdabiając herbatę, dodają jej lekkości i powabu. Potęgują też dobroczynne oddziaływanie naparu, bowiem wiosna to najlepszy czas na oczyszczenie organizmu po długiej zimie. Taka herbata będzie też świetnym upominkiem dla najbliższych na tzw. „zajączka”.