Malinowe Tiramisu – deser na weekend

Malinowe Tiramisu

fot mat. nadesłane Polsat Food Network

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania dania – malinowe tiramisu: 20 minut

Ilość porcji: 8

SKŁADNIKI:

  • 220 g dżemu malinowego bez pestek
  • 6 łyżek stołowych likieru pomarańczowego
  • 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 220 ml śmietanki tortowej
  • 55 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 28 miękkich biszkoptów typu ladyfinger
  • 3 opakowania malin
  • Cukier puder do posypania gotowego tiramisu

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

  1. Wymieszaj w misce dżem i 4 łyżki likieru pomarańczowego.
  2. W dużej misce połącz serek mascaropne z pozostałymi 2 łyżkami likieru.
  3. Zmiksuj w oddzielnej misce śmietankę, cukier, esencję waniliową aż będą delikatnie zmieszane.
  4. Używając silikonowej szpatułki wmieszaj ćwierć ubitej śmietany do serka mascarpone z likierem.
  5. Następnie wmieszaj pozostałą część śmietany do serka.
  6. Wyłóż naczynie, w którym chcesz podać tiramisu, połową biszkoptów (wielkość naczynia
    33x22x5 cm). Rozprowadź po nich połowę dżemu wymieszanego z likierem. Następnie rozprowadź połowę mieszanki z serem mascarpone. Przykryj połową malin. Potem znów ułóż biszkopty, posmaruj dżemem i  serkiem i przykryj malinami. Przykryj i wstaw do lodówki na min. 3 godziny, a nawet na całą noc.
  7. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Przepis na malinowe tiramisu pochodzący z Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (263 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...