Malinowe Tiramisu – deser na weekend

fot mat. nadesłane Polsat Food Network
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania dania – malinowe tiramisu: 20 minut
Ilość porcji: 8
SKŁADNIKI:
- 220 g dżemu malinowego bez pestek
- 6 łyżek stołowych likieru pomarańczowego
- 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- 220 ml śmietanki tortowej
- 55 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 28 miękkich biszkoptów typu ladyfinger
- 3 opakowania malin
- Cukier puder do posypania gotowego tiramisu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- Wymieszaj w misce dżem i 4 łyżki likieru pomarańczowego.
- W dużej misce połącz serek mascaropne z pozostałymi 2 łyżkami likieru.
- Zmiksuj w oddzielnej misce śmietankę, cukier, esencję waniliową aż będą delikatnie zmieszane.
- Używając silikonowej szpatułki wmieszaj ćwierć ubitej śmietany do serka mascarpone z likierem.
- Następnie wmieszaj pozostałą część śmietany do serka.
- Wyłóż naczynie, w którym chcesz podać tiramisu, połową biszkoptów (wielkość naczynia
33x22x5 cm). Rozprowadź po nich połowę dżemu wymieszanego z likierem. Następnie rozprowadź połowę mieszanki z serem mascarpone. Przykryj połową malin. Potem znów ułóż biszkopty, posmaruj dżemem i serkiem i przykryj malinami. Przykryj i wstaw do lodówki na min. 3 godziny, a nawet na całą noc. - Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Przepis na malinowe tiramisu pochodzący z Polsat Food Network.

Klasyka zawsze smakuje – sprawdź przepis na adwokatowe tiramisu
Przepis na pyszne domowe, adwokatowe tiramisu z wykorzystaniem likieru jajecznego Dalkowski Advocaat. To bardzo popularnym dodatkiem do lodów, deserów, kawy oraz koktajli. Wyśmienicie smakuje i wygląda zastosowany w tortach i ciastach na bazie bezy. Efektowna

Szybkie tiramisu na ciasteczkach
Składniki na ciasto: Szybkie tiramisu na ciasteczkach - 250 g mascarpone - jajko - 60g cukru pudru - 120 g śmietany kremówki - 3 łyżki likieru amaretto - 50 g migdałów - ciasteczka Leonki ZPC Piast -

Składniki: 200g Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT 250g serka typu mascarpone 250g śmietanki kremówki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego 200g wiśni, rozmrożonych i odsączonych 100g biszkoptów kakao do
Komentarze
Szkoda,ze przed walentynkami nie znalam tego przepisu.
Masz rację lilka, wygląd tego ciasta kojarzy się z walentynkami. Aż mi ślinka cieknie!
Malinki w środku zimy – rozpusta 😀
Bardzo fajny przepis. Na pewno z niego skorzystam.
i ja 🙂
Wygląda smakowicie ,przepis łatwy ,na pewno zrobię ten deser.
ooo mmm!!
mniam juz lata nie mogę sie doczekać
o jacie kręce! 🙂
he he…. zrobię na pewno jak tylko bedą świeże maliny
To prawda na Walentynki lub na urodziny bym taki torcik zjadła
mmm Aż ślinka lecie 🙂
Malinki mniam…a tu środek zimy:D
alternatywa dla tych, którzy nie lubią kawy
świetny pomysł
Dla mnie tiramisu musi być klasyczne 🙂 Jako deser malinowy powinno się to zupełnie inaczej nazywać , choć wygląda pysznie i z całą pewnością też smakuje świetnie