Malinowe Tiramisu – deser na weekend

Malinowe tiramisu

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania dania – malinowe tiramisu: 20 minut

Ilość porcji: 8

SKŁADNIKI:

  • 220 g dżemu malinowego bez pestek
  • 6 łyżek stołowych likieru pomarańczowego
  • 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 220 ml śmietanki tortowej
  • 55 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 28 miękkich biszkoptów typu ladyfinger
  • 3 opakowania malin
  • Cukier puder do posypania gotowego tiramisu

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

  1. Wymieszaj w misce dżem i 4 łyżki likieru pomarańczowego.
  2. W dużej misce połącz serek mascaropne z pozostałymi 2 łyżkami likieru.
  3. Zmiksuj w oddzielnej misce śmietankę, cukier, esencję waniliową aż będą delikatnie zmieszane.
  4. Używając silikonowej szpatułki wmieszaj ćwierć ubitej śmietany do serka mascarpone z likierem.
  5. Następnie wmieszaj pozostałą część śmietany do serka.
  6. Wyłóż naczynie, w którym chcesz podać tiramisu, połową biszkoptów (wielkość naczynia
    33x22x5 cm). Rozprowadź po nich połowę dżemu wymieszanego z likierem. Następnie rozprowadź połowę mieszanki z serem mascarpone. Przykryj połową malin. Potem znów ułóż biszkopty, posmaruj dżemem i  serkiem i przykryj malinami. Przykryj i wstaw do lodówki na min. 3 godziny, a nawet na całą noc.
  7. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Przepis na malinowe tiramisu pochodzący z Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (224 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  21 lutego 2015 12:48

    Szkoda,ze przed walentynkami nie znalam tego przepisu.

    Odpowiedz
  2. martucha180  22 lutego 2015 09:00

    Masz rację lilka, wygląd tego ciasta kojarzy się z walentynkami. Aż mi ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  3. bbo  22 lutego 2015 14:48

    Malinki w środku zimy – rozpusta 😀

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  23 lutego 2015 18:17

    Bardzo fajny przepis. Na pewno z niego skorzystam.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  1 marca 2015 14:14

    Wygląda smakowicie ,przepis łatwy ,na pewno zrobię ten deser.

    Odpowiedz
  6. Anita  18 marca 2015 12:41

    ooo mmm!!

    Odpowiedz
  7. truskawka89  19 marca 2015 07:11

    mniam juz lata nie mogę sie doczekać

    Odpowiedz
  8. girlblack  17 kwietnia 2015 19:45

    o jacie kręce! 🙂

    Odpowiedz
  9. Ewelina  19 maja 2015 22:00

    he he…. zrobię na pewno jak tylko bedą świeże maliny

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  3 lipca 2015 16:01

    To prawda na Walentynki lub na urodziny bym taki torcik zjadła

    Odpowiedz
  11. malinowaja  28 listopada 2015 20:41

    mmm Aż ślinka lecie 🙂

    Odpowiedz
  12. magda6915  25 stycznia 2016 22:07

    Malinki mniam…a tu środek zimy:D

    Odpowiedz
  13. kasiadrozdz  5 września 2016 14:33

    alternatywa dla tych, którzy nie lubią kawy

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  5 września 2016 14:34

      świetny pomysł

      Odpowiedz
  14. efffciaa  13 kwietnia 2017 12:19

    Dla mnie tiramisu musi być klasyczne 🙂 Jako deser malinowy powinno się to zupełnie inaczej nazywać , choć wygląda pysznie i z całą pewnością też smakuje świetnie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany