Malinowe Tiramisu – deser na weekend
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania dania – malinowe tiramisu: 20 minut
Ilość porcji: 8
SKŁADNIKI:
- 220 g dżemu malinowego bez pestek
- 6 łyżek stołowych likieru pomarańczowego
- 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- 220 ml śmietanki tortowej
- 55 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 28 miękkich biszkoptów typu ladyfinger
- 3 opakowania malin
- Cukier puder do posypania gotowego tiramisu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- Wymieszaj w misce dżem i 4 łyżki likieru pomarańczowego.
- W dużej misce połącz serek mascaropne z pozostałymi 2 łyżkami likieru.
- Zmiksuj w oddzielnej misce śmietankę, cukier, esencję waniliową aż będą delikatnie zmieszane.
- Używając silikonowej szpatułki wmieszaj ćwierć ubitej śmietany do serka mascarpone z likierem.
- Następnie wmieszaj pozostałą część śmietany do serka.
- Wyłóż naczynie, w którym chcesz podać tiramisu, połową biszkoptów (wielkość naczynia
33x22x5 cm). Rozprowadź po nich połowę dżemu wymieszanego z likierem. Następnie rozprowadź połowę mieszanki z serem mascarpone. Przykryj połową malin. Potem znów ułóż biszkopty, posmaruj dżemem i serkiem i przykryj malinami. Przykryj i wstaw do lodówki na min. 3 godziny, a nawet na całą noc. - Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Przepis na malinowe tiramisu pochodzący z Polsat Food Network.