Małe pączuszki z cukrem jałowcowym

małe-pączkiSkładniki: na danie: Małe pączuszki z cukrem jałowcowym

  • 750 g Mąki Lubella Puszysta Luksusowa
  • 7 jajek
  • 36g oleju
  • 190 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 g soli
  • 45g cukru
  • 1 laska wanilii (ziarenka)
  • skórka z 1 limonki
  • skórka z 1 cytryny
  • 225 g masła (pokrojonego w kostkę)
  • cukier puder
  • kilka ziarenek jałowca
  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu

Przygotowanie:

Do misy robota kuchennego wlewamy płynne składniki (jajka, olej woda), dodajemy do nich sól, cukier, skórkę z cytryny oraz limonki otartej tarką a także ziarenka z laski wanilii. Całość mieszamy. W robocie kuchennym zakładamy hak do ciasta i wsypujemy tam całą mąkę oraz pokruszone drożdże. Wyrabiamy 10 minut. Po tym czasie małymi kostkami wkładamy miękkie masło i miksujemy aż całość się połączy.

Pamiętajcie: wybierając dobre i sprawdzone produkty możemy być pewni, że ciasto będzie odpowiednio miękkie i puszyste. Taką gwarancję daje nam linia mąk Lubella Puszysta, która dzięki specjalnemu procesowi suszenia ziarna nadaje wypiekom lekkości i sprężystości.

Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i odstawiamy je do lodówki na godzinę, aby wyrosło.

W mikserze lub przy pomocy blendera miksujemy cukier puder z jałowcem  i przesiewamy go przez drobne sito, aby pozbyć się dużych kawałków jałowca.

Ciasto wyciskamy na głęboki olej porcjami wielkości kostki do gry i smażymy aż będą złote. Odcedzamy na papierze i oprószamy cukrem jałowcowym. Smacznego!

Przepis autorstwa Piotra Ceranowicza, eksperta kulinarnego marki Lubella

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (214 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  1 lutego 2016 09:50

    Uwielbiam takie małe pączusie. Mały – mniej kalorii. Nieważne, że zjadam ich dużo.

    Odpowiedz
  2. Żanett  1 lutego 2016 10:52

    Świetnie wyglądają, a tłusty czwartek tuż tuż.

    Odpowiedz
  3. martucha180  1 lutego 2016 11:19

    Nie słyszałam o cukrze jałowcowym, a ten przepis idealny dla mej cioci.

    Odpowiedz
  4. plum12  1 lutego 2016 11:42

    Do kawy poproszę…. 🙂

    Odpowiedz
  5. scrabble  1 lutego 2016 11:43

    Pyszności 🙂

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  1 lutego 2016 12:16

    Ja bym dodała do nich odrobinę konfitury. Pychotki

    Odpowiedz
  7. Patriszia  1 lutego 2016 13:25

    Super 🙂 Cieszę się że tłusty czwartek już niedługo 🙂

    Odpowiedz
  8. ava  1 lutego 2016 14:47

    Na pączuszka się nie skuszę, ale ten cukier jałowcowy jest ciekawostką 🙂

    Odpowiedz
  9. Uśmiechnij się :)  1 lutego 2016 17:12

    Nie mogę się doczekać tłustego czwartku – to dzień, w którym bezkarnie można się objeść 😉

    Odpowiedz
  10. sylwiawes  1 lutego 2016 17:36

    Mniam pyszności 🙂

    Odpowiedz
  11. macierzanka  1 lutego 2016 17:37

    Z chęcią zjadłabym kilka pączusiów.

    Odpowiedz
  12. Anna  1 lutego 2016 17:57

    Ohh, wyglądają przepysznie. A tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami… Koszmarny dzień dla osób na diecie, kiedy w domu stos pączków!! Awrr!

    Odpowiedz
  13. Gocha  1 lutego 2016 18:46

    Uwielbiam pączusie 🙂

    Odpowiedz
  14. martus2833  1 lutego 2016 18:56

    Cukier jałowcowy jest świetnym pomysłem.

    Odpowiedz
  15. Madziulka444  1 lutego 2016 19:10

    Ja też przepadam za pączkami, szczególnie z nadzieniem różanym.

    Odpowiedz
  16. Jaworka  1 lutego 2016 19:22

    Ja jednak wolę faworki

    Odpowiedz
  17. AnnStyl  2 lutego 2016 08:02

    Mniam. A takiego zestawienia jałowca z pączkami nie znałam. Trzeba będzie wypróbować. I szybkie porcjowanie za pomocą rękawa też pomysłowe.

    Odpowiedz
  18. marczella  2 lutego 2016 09:14

    no to teraz do cukierni po pączki 😉

    Odpowiedz
  19. Aneta  2 lutego 2016 12:54

    Pamiętam te małe pączusie z dzieciństwa 🙂

    Odpowiedz
  20. Anita  15 lutego 2016 19:56

    mniami!

    Odpowiedz
  21. liliawodna1  22 lutego 2016 10:52

    Super pączusie mini ja robię takie z serkiem waniliowym homogenizowanym są przepyszne!!!!!!!!!!

    Odpowiedz
  22. as_sa  6 lipca 2016 19:28

    Hmm…muszę przyznać, że nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego jak cukier jałowcowy. Szczerze mówiąc nigdy nie natknęłam się na niego w żadnym sklepie i jestem bardzo ciekawa gdzie można go dostać

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany