Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową

Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową

Składniki na: Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową

  • 300 g pszennej mąki
  • 200 g masła (w pokojowej temperaturze)
  • 120 g drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Masa makowa Bakalland
  • 400 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • opakowanie Skórki pomarańczowej Bakalland
  • 4 łyżki cukru
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

Masło, mąkę, drobny cukier oraz wanilię mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Żurawinę, wodę i cukier umieszczamy w garnuszku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia masy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy do pieczenia o średnicy 22 cm, dodajemy gotową masę makową zmieszaną ze skórką pomarańczową oraz rozsmarowujemy schłodzony dżem żurawinowy. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 min. Przed podaniem makowiec można posypać cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (97 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Agnieszka  19 grudnia 2015 23:53

    Mniam

    Odpowiedz
  2. ava  20 grudnia 2015 14:08

    Apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  3. Patriszia  27 grudnia 2015 21:41

    Na pewno pyszny 🙂

    Odpowiedz
  4. as_sa  9 kwietnia 2016 16:35

    Mniam

    Odpowiedz
  5. efffciaa  11 października 2016 15:20

    Ja już ze sto lat nie robiłam makowca , ale dobrze , że mi przypomnieliście o tym cieście , ponieważ w wolenj chwili bardzo chętnie sobie upiekę , może nawet według tego przepisu ?

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  19 grudnia 2016 10:06

    Makowca nie piekę, synowa piecze go.

    Odpowiedz
  7. AnnStyl  30 grudnia 2016 21:30

    Dość ciekawy przepis. Wygląda zachęcająco. A wykonanie dość proste z racji, że opiera się głównie na gotowej już masie makowej, więc odpada sporo jak na makowiec roboty, no i są tam już zasadniczo bakalie, które też trzeba by odpowiednio przygotować. Chętnie bym skosztowała.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.