Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową
Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową – to wprawdzie idealne ciasto świąteczne, ale możesz się pokusić o upieczenie go także z innych okazji. Domownicy i goście będą zachwyceni.
Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową
Składniki:
- 300 g pszennej mąki
- 200 g masła (w pokojowej temperaturze)
- 120 g drobnego cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Masa makowa Bakalland
- 400 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- opakowanie Skórki pomarańczowej Bakalland
- 4 łyżki cukru
- 500 ml wody
Sposób przygotowania:
Masło, mąkę, drobny cukier oraz wanilię mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Żurawinę, wodę i cukier umieszczamy w garnuszku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia masy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy do pieczenia o średnicy 22 cm, dodajemy gotową masę makową zmieszaną ze skórką pomarańczową oraz rozsmarowujemy schłodzony dżem żurawinowy. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 min. Przed podaniem makowiec można posypać cukrem pudrem.